TO NJIMA NIJE NEŠTO NA ŠTA NISU NAVIKLI: Italijanski premijer podnio ostavku

Kako je i najavljeno, premijer Italije Giuseppe Conte podnio je danas ostavku predsjedniku Italije Sergiu Mattarelli.

  • Svijet

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 0

Tako je napokon i formalizirana kriza italijanske vlade, nastala de facto povlačenjem Žive Italije bivšeg premijera Mattea Renzija iz vladajuće koalicije, prenosi Raport.ba.

Predsjednik Mattarella insistira da kriza bude maksimalno kratka, jer je i Italija u teškoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi: od Covida-19 umrlo je više od 85.000 stanovnika, cijela jedna Venecija, a Italiji prijeti smanjenje društvenog bruto proizvoda za više od 10 posto. Otkako se vlada zaljuljala, u krizi su i italijanske državne obveznice, jer im na berzama vrijednost naglo tone.

Predsjednik Mattarella planira započeti konsultacije već danas popodne, s nakanom da ih završi u roku od dva-tri dana.

U tom razdoblju Conte ima samo dva načina da se vrati u premijersku Palaču Chigi s punim ovlastima: ili će uspjeti skupiti novu parlamentarnu grupaciju s kojom će u Senatu ukupno imati više od 161 mandata i bez Žive Italije, ili će morati pristati na Renzijevu ucjenu.

Prikupi li Conte novu grupaciju, Renzi gubi “zlatnu dionicu” kojom je srušio vladu. Ako se većina ne može rekonstruirati bez Žive Italije, Renzi može staviti veto na Conteovo ime, pa može i početi potraga za novim premijerom.

Alternativa su izbori, na kojima, kako sada stvari stoje, desni centar - Liga za Salvinija, Braća Italije koju vodi Giorgia Meloni, te oslabjela Forza Italia, osobna stranka Silvija Berlusconija - dobijaju blizu 50 posto glasova i apsolutnu većinu u oba doma Parlamenta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...