ŠAROVIĆ GA POMNOŽIO S NULOM: "Zbog nemara ministra Košarca, BiH u opasnosti da izgubi tržište Rusije, EU, Turske..."

Služba za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije objavila je informaciju o privremenoj obustavi izvoza krušaka s teritorije Republike Srpske u Rusiju, koja je stupila na snagu 23. januara ove godine.

  • Mini market

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 0

Predsjednik SDS-a i bivši ministar ekonomije i vanske trgovine BiH Mirko Šarović smatra da je neko od izvoznika iz RS-a prekršio pravila za izvoz krušaka u Rusiju koja su usaglasile institucije dvije zemlje, te da je BiH u opasnosti da izgubi mogućnost izvoza krušaka u Rusiju zbog, kako tvrdi, nemara i nerada ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca.

Šarović je istaknuo da je BiH u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara, dobila dozvolu EU za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, pilećeg mesa, jaja, mesa u Tursku te izvoz voća u Rusiju, a sada je u situaciji da ovo izgubi.

"Bosna i Hercegovina je preuzela obavezu 2019. godine da će dvije godine uzastopno vršiti analize i podnositi izvještaj o pojavi eventualne bolesti živine, što novi saziv Savjeta minstara nije uradio. To je isključiva nadležnost Ministarastva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH", rekao je Šarović.  

On je kazao da ministar vanjske trgovine Staša Košarac vjerovatno misli da dočeka kraj mandata ne radeći ništa i pravdajući se politikom njegovih prethodnika. 

- Umjesto da radi na implementaciji i preuzimanju obaveza koje Bosna i Hercegovina ima u ovoj oblasti spram članstva u Evropskoj uniji i WTO-u, ministar Košarac unazađuje sav napredak pa će pored gubitka tržišta mesa u Turskoj, po svemu sudeći, BiH izgubiti i mukom stečenu dozvolu za izvoz u EU, kao i pilećeg mesa i jaja, a nad glavom su nam i sankcije Ruske Federacije zbog izvoza trulih jabuka u ovu zemlju - istaknuo je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Kako on navodi, Zakon o regulatoru električne energije i gasa, kao i navedena Odluka, pripremljeni su u MSTEO 2019. i uredno ostavljeni novom ministru. Ističe i to da je usklađena s tehničkim propisima BiH i direktivama EU kao i zahtjevima Ruske Federacije, jer je ova odluka bila i uslov za prijem u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

On je kazao da je izjava ministra Staše Košarca o izrečenim oštrim sankcijama Energetske zajednice prema BiH i optužbama da su za to krivi drugi, kao i uvijek, providni alibi za Košarčev kontinuirani nerad i nedostatak kompetencija da obavlja ovu važnu dužnost.

- Nedavno uvedene sankcije u energetskom sektoru protiv BiH mogle su se spriječiti da je ministar obezbijedio bar jedan glas protiv ove odluke, kao što su glasovi prijateljskih zemalja Crne Gore i Srbije, jer po pravilima Energetske zajednice, ako je samo jedna zemlja protiv odluke, sankcije se ne mogu uvesti - obrazložio je predjsednik SDS-a. 

On je kazao da Košarac, vjerovatno, misli da dočeka kraj mandata ne radeći ništa i pravdajući se politikom njegovih prethodnika. 

- Kakvi god da su bili dometi ranijih ministara, dotični ministar je skoro 14 mjeseci na čelu Ministarstva i imao je dovoljno vremena da uradi nešto korisno za ovo društvo. Uz to se u svojoj izjavi služi lažima, tvrdeći da mu, kao, "prethodni ministar nije ostavio ni nacrt Odluke o kvalitetu nafte i tečnih naftnih derivata", zaključio je Šarović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...