BiH BIRA SUDIJU U STRASBOURGU: Trinaest kandidata, favoriti Neven Anđelić i Jasminka Džumhur

Željko Komšić će, vjerovatno, predložiti Nevena Anđelića, dok Kabinet Šefika Džaferovića razmatra kandidaturu Jasminke Džumhur. Konačnu odluku donosi Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

  • Društvo

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 1

Trinaest pravnika iz BiH kandidovalo se za bosanskohercegovačkog sudiju u Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, saznaje "Istraga". S liste prijavljenih Predsjedništvo BiH će izabrati njih troje koje će, potom, intervjuisati članovi Komiteta za izbor Vijeća Evrope, a konačnu odluku donosi Parlamentarna sklupština Vijeća Evrope. Izabrani kandidat trebao bi u decembru ove godine naslijediti Farisa Vehabovića, koji je proteklih godina bio bh. sudija u Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Za ovu poziciju aplicirali su Nedim Ademović, Elmerina Ahmetaj-Hrelja, Neven Anđelić, Katica Artuković, Božidarka Dodik, Jasminka Džumhur, Tanja Hadžagić, Dženana Hadžiomerović, Monika Mijić, Svjetlana Milišić-Veličković, Irena Puzić-Obradović, Sanida Vahida-Ramić i Andrea Zubović-Devedžić.

Prema informacijama "Istrage", Kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića vjerovatno će za sudiju u Strasbourgu kandidirati Nevena Anđelića. Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, nezvanično se saznaje, razmatra kandidaturu Jasminke Džumhur. Koga će kandidovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, za sada nije poznato.

altNeven Anđelić

Neven Anđelić godinama živi u Londonu, gdje se preselio tokom agresije na BiH. Bavio se novinarstvom i ljudskim pravima. Predavao je predmet Historija i teorija ljudskih prava na Birkbeck Collegeu londonskog Univerziteta. Održao je predavanja i na vodećim svjetskim univerzitetima, poput Stanford univerziteta, potom Columbia univerziteta te u više navrata u Woodrow Wilson centru u Washingtonu.

altJasminka Džumhur

Jasminka Džumhur je dugogodišnji ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine i doktor pravnih nauka i bliska je bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću u njegovoj SDA. Upravo bi joj to mogla biti glavna preporuka da bude kandidirana za jedno od troje kandidata čija će imena Predsjedništvo BiH poslati u Strasbourg.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...