MALO JE REĆI DA SU PODACI POTPUNO NESHVATLJIVI: "Četvrtina bačene hrane u svijetu dovoljna je da se nahrani 870 miliona..."

"Svijest odgovornog potrošača treba graditi na ideji da bacanje hrane znači i bacanje svih resursa utrošenih u proizvodnji, uključujući vodu, zemljište, energiju, radnu snagu i novac", kazala je nutricionistica Buyukuslu.

  • Jeste li znali

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 0

Nutricionistica Nihal Buyukuslu izjavila je da je 870 miliona ljudi u svijetu suočeno sa problemom gladi, a da bi se svi ti ljudi mogli hraniti četvrtinom hrane koja se izgubi ili baci u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska ekspertica Buyukuslu kazala je za AA kako naučnici predviđaju da će svjetska populacija do 2050. godine porasti na 9,8 milijardi, a da to znači da će konsekventno porasti i potreba za hranom.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko polovice voća i povrća koje se globalno proizvede, svake godine se izgubi ili baci.

Gubitak hrane nastaje u proizvodnji, skladištenju, preradi i transportu i karakterističan je za zemlje u razvoju, a bacanje hrane je rezultat odluka i radnji trgovaca, uslužnog sektora i potrošača i fenomen je razvijenog dijela svijeta.

Profesorica s Istanbul Medipol univerziteta Buyukuslu kazala je da otpad od hrane stvara snažan pritisak na ekonomiju, ali i na okoliš, s obzirom na to da većina bačene hrane završi na odlagalištima i time onečišćuje tlo, vodu i zrak.

“Kada bismo sačuvali samo četvrtinu hrane koja se izgubi ili baci u svijetu, to bi bilo dovoljno da nahranimo 870 miliona pothranjenih ljudi“, kazala je Buyukuslu.

Ona je kazala da se problem prekomjernog gubitka i bacanja hrane mora rješavati konkretnim planovima i strategijama na lokalnom i međunarodnom nivou.

“Bacanje hrane je pitanje kojim se može upravljati i problem koji se može prevenirati“, kazala je Buyukuslu i dodala da zanemarivanje tog problema u konačnici izaziva krize masovnih migracija, haos, sukobe i ratove.

Ističući kako ekonomski orijentiran pristup hrani nije prihvatljiv, Buyukuslu je kazala da je sramota čovječanstva što se zdravo i adekvatno mogu hraniti ljudi u boljoj ekonomskoj situaciji, dok su drugi prepušteni gladi i nezdravim uvjetima života.

“Potrebne su globalne i lokalne akcije za maksimalno iskorištavanje hrane koju proizvodimo. Svijest odgovornog potrošača treba graditi na ideji da bacanje hrane znači i bacanje svih resursa utrošenih u proizvodnji, uključujući vodu, zemljište, energiju, radnu snagu i novac“, kazala je Buyukuslu.

Ona je na kraju kazala da svaki pojedinac i domaćinstvo trebaju biti svjesni svoje uloge u reduciranju otpada od hrane.

“Razmislite i planirajte šta možete učiniti da se uključite u tu borbu. Kupujte onoliko hrane i pića koliko vam zaista i treba“, poručila je Buyukuslu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...