ODUSTAJU OD SVEGA: Firma „Batagon“ se definitivno povlači iz RS-a

Firma "BAT Hotel", u vlasništvu "Batagon Internationala" iz Švicarske, prodala je svoje potraživanje od Fabrike glinice "Birač" u stečaju, saznaje banjalučki portal "Capital".

  • Ekonomija

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 1

Radi se o potraživanju koje je prošle godine „BAT Hotel“ kupio od Zavoda za zapošljavanje RS u iznosu od 68.136 KM. To potraživanje sada je ustupio Aleksandru Grabežu iz Šekovića i o tome obavijestio sud.

Firmu „BAT Hotel“ osnovao je „Batagon International“ kada je kupio hotel „Bistrica“ na Jahorini. Kupovina hotela bila je uslov da bi mogao da kupi većinu potraživanja institucija i preduzeća Republike Srpske prema FG „Birač“ i preuzme tu fabriku, a s njom i upravljanje profitabilnom kćerkom firmom “Alumina”.

“Batagon” je u martu 2019. godine kupio potraživanja Ministarstva finansija, Poreske uprave RS, Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, te “Elektro-Bijeljine” prema FG „Birač“ u iznosu od 43 miliona KM.

Međutim, kada je trebao da uplati taj iznos, „Batagon“ je odustao, navodeći kao razlog veliki spor koji je FG “Birač” izgubila. Radi se o sporu sa “Pavgordom” u iznosu od 122 miliona KM.

Nakon toga je Vlada RS raskinula ugovor s „Batagonom“, a ta kompanija je odustala od plana da rekonstruiše hotel „Bistrica“ te je u jeku pandemije koranavirusa, u aprilu prošle godine, otpustila sve radnike hotela. Odustala je i od preuzimanja nekadašnje Pavlović banke.

Prodajom i kupljenih potraživanja Zavoda za zapošljavanje od Fabrike glinice „Birač“ „Batagon“ očito odustaje od bilo kakvih investicija u Republici Srpskoj.

Inače, za kupovinu potraživanja Republike Srpske od Fabrike glinice do sada je bilo zainteresovano nekoliko kompanija, ali Vlada još nije prihvatila nijednu ponudu.

Pored “Batagona”, za otkup potraživanja ranije su zainteresovane bile i kompanije “AluChem” iz SAD-a i „Metal Investments Limited“ braće Mile i Mladena Sekanića iz Londona te „Boksit“ iz Milića, a u igri su se našli i „Galens“ iz Novog Sada i „Pavgord“ iz Foče.

Među posljednjim ponudama predata je ponuda američke kompanije „AluChem“, u februaru prošle godine. Tada je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao da postoji finalni dogovor oko „Alumine“ sa jednom američko-kanadskom kompanijom. Međutim, o ponudi „AluChema“ Vlada RS se nikada nije oglasila.

 

 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...