SUSANNE SCHUETZ OTVORENO O PROMJENAMA U OHR-u: "Christian Schmidt će biti potvrđen"

Njemačka je pažljivo ušla u priču o promjeni visokog predstavnika. Aktivnosti na tom planu vode se još od druge polovine prošle godine.

  • Mini market

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 0

Susanne Schuetz direktorica je odjela za jugoistočnu Evropu, Tursku, OSCE i Vijeće Evrope u Ministarstvu vanjskih poslova. U ekskluzivnom razgovoru za Politicki.ba, ona odgovara na brojna pitanja u vezi sa promjenom na čelu OHR-a.

Zašto je Njemačka sada zainteresirana za BiH?

- Njemačka je uvijek bila blizak prijatelj i partner Bosne i Hercegovine. Njemačka ima veliki interes u razvoju BiH i čvrsto je opredjeljena evropskoj budućnosti vaše države. Naša inicijativa je dio višefaznog procesa podrške za Bosnu i Hercegovinu i podvlači našu želju da vaša zemlja bude visoko na listi političkih aktivnosti međunarodne zajednice.

Šta novo, drugačije, pozitivno može donijeti g. Schmidt, ako bude izabran za visokog predstavnika?

- Dopustite da, najprije, istaknem da mi izuzetno cijenimo i poštujemo ono što je uradio ambasador Valentin Inzko. On je jako, jako puno doprinio miru i stabilnosti BiH. Od kako je uspostavljen, Ured visokog predstavnika, mnogo toga ostvareno je u vašoj zemlji. Najveći od njih u zadnjih nekoliko godina je zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Ipak, ostalo je još puno izazova pred nama. To se, posebno, odnosi na međuetničko pomirenje, ali su i drugi zadaci bitni. Na primjer, vladavina zakona, te socio-ekonomske reforme. Neki od tih zadataka navedeni su i u 5 +2 agendi koja uspostavlja preduslove za zatvaranje OHR-a. Jedan od njih je i distribucija vlasništva nad imovinom između države BiH i njenih entiteta. Tu je i fiskalna održivost. Visoki predstavnik i dalje ima značajnu ulogu u rješavanju ovih izazova. On ih treba tretirati u jako tijesnoj koordinaciji s specijalnim predstavnikom EU (EUSR).

Prema Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije, OHR se treba zatvoriti. Šta je Njemačka uradila, kako bi dobila pristanak Rusije za izbor Schmidta? Šta ste dali Rusima?

- Poznat nam je ruski stav o tome da se OHR treba odmah zatvoriti. Ali, preduslovi za njegovo zatvaranje definirani su agendom 5+2, o kojoj su se složili svi članovi Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (SB PIC), uključujući i Rusiju. Uvjereni smo da će, na temeljima toga, rješenje biti pronađeno, u interesu Bosne i Hercegovine.

Je li Bidenov tim informiran o vašim aktivnostima na promjeni visokog predstavnika?

- Bili smo u kontaktu s svim glavnim partnerima, posebno članovima SB PIC i informirali ih o našoj inicijativi, uključujući i – naravno – Sjedinjene Američke Države.

Hoće li Schmidt koristiti Bonske ovlasti?

- Moći visokog predstavnika, posebno tzv. Bonske ovlasti, mogu se upotrijebiti samo na obazriv i pametan način, kako bi se prevladale ozbiljne i kontinuirane blokade reformskih procesa koje su suprotne integraciji u Evropsku uniju i provedbi Dejtonskog sporazuma.

Prema mojim informacijama, još polovinom prose godine Inzko je tražio da ga se zamijeni. Je li to pokrenulo ovaj postupak?

- Ambasador Inzko je na čelu OHR-a skoro 12 godina i mogu samo ponoviti da mi izuzetno cijenimo njegov rad. Od početka, on je uključen u naša razmatranja. Njegova nam je podrška jako važna.

Šta ako Schmidt ne bude potvrđen?

- Mi smo sigurni da će biti potvrđen.

Je li njegov mandat da zatvori OHR?

- Mandat OHR-a je da promovira saradnju strana s civilnim aspektom Dejtonskog sporazuma. Zadaci visokog predstavnika, također, uključuju i ubrzanu i potpunu provedbu agende 5+2.To se mora desiti uz tijesnu koordinaciju s PIC-om i specijalnim predstavnikom EU. Imajući na umu put Bosne i Hercegovine ka integraciji u EU, stvaranje preduslova za izvršavanje zadatka OHR-a mora biti opći cilj međunarodne zajednice. OHR mora igrati ključnu ulogu u promociji ove agende radi budućnosti Bosne i Hercegovine. To se pokazao kao vrlo korisno i efikasno sredstvo u održavanju i jačanju mira u Bosni i Hercegovini.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...