ZNA LI IKO: I direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a govorio je o vakcinama

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je danas da je epidemiološka situacija u RS i dalje nepovoljna te da je trenutno teško govoriti o datumu kada bi vakcine trebale da stignu u RS i BiH putem EU mehanizma.

  • Društvo

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 0

Zeljković je rekao da od Ministarstva civilnih poslova u Vijeću ministara očekuje informaciju koja će vakcina i kada stići te je napomenuo da problem predstavlja, kao i u cijelom svijetu, isporuka, koja je već ugovorena i plaćena, prenosi Mondo.ba.

"U ovom segmentu ne možemo tvrditi koji je to datum kada je riječ o nabavci preko EU, ali i ni kroz COVAX mehanizam. Očekujemo da ruska vakcina stigne krajem februara, kroz direktnu nabavku koju vrši Republika Srpska", rekao je Zeljković novinarima u Banjoj Luci.

On je napomenuo da Institut "ulazi u proces edukacije zdravstvenih radnika za vakcinaciju kako bi se spremno dočekao dolazak vakcina".

Zeljković je napomenuo da su u BiH stigli i frižideri, po jedan za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, koji mogu da podrže temperaturni režim od minus 90 do minus 60 stepeni, što ima veliki značaj za čuvanje vakcine proizvođača "Pfizer".

"Institut je već raspisao poziv za nabavku kombinovanih frižidera i zamrzivača za temperaturni režim od minus 25 do minus 10 i od dva do osam stepeni", rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, epidemiološka situacija u RS-u je i dalje nepovoljna te je zabrinjavajuće razvijanje srednje teške i teške kliničke slike kod osoba koje su pozitivne na koronavirus, jer ovakvu kliničku sliku razvija i određeni broj mlađih.

"Svjedoci smo i slučaja u Hrvatskoj prije nekoliko dana, gdje je preminulo dijete od 11 godina, i to je najteži alarm koji treba svima da nam se uključi kada je riječ o širenju virusa korona", rekao je Zeljković.

Istaknuo je značaj da se u borbi protiv koronavirusa građani pridržavaju epidemioloških mjera te da se mjere kombinuju s vakcinama kada počne vakcinacija. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...