NI ONI VIŠE NE ZNAJU ŠTA BI: Njemačka uvodi nove mjere zabrane

"Njemačka planira drastično smanjenje aviosaobraćaja s Velikom Britanijom, Brazilom, Južnom Afrikom i Portugalom, zemljama koje smatra najteže pogođenim novim sojem koronavirusa", rekao je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

  • Svijet

  • 28. Jan. 2021  28. Jan. 2021

  • 0

“Koncentrišemo se na zone mutacija (virusa) u ovom prijedlogu restrikcije putovanja“, rekao je Seehofer novinarima, navodeći upravo te četiri zemlje.

On je najavio da će vlada podnijeti taj prijedlog sutra, dodavši da će biti vrlo malo izuzeća od te suspenzije avionskih veza s tim destinacijama.

"Ja sam za vrlo restriktivne propise", rekao je ministar. „Osnovna odluka je da ne želimo saobraćaj, ne želimo ulaz iz zona mutacija na našu teritoriju“, ukazao je on i dodao da se razmatra koja su neophodna izuzeća, navodeći lance snabdijevanja.

Rekao je da bi druge zemlje mogle biti dodane na spisak restrikcija letova zavisno od razvoja tih sojeva virusa na njihovoj teritoriji.

„Pokušavamo da odredimo koja zemlja je zona mutacija, što je manje politička nego tehnička odluka, koju određuju njemačke zdravstvene vlasti", rekao je on.

Broj dnevno novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj se smanjuje posljednjih dana, ispod je granice od 10.000, poslije uvođenja novih mjera restrikcija predviđenih do sredine februara.

Prosječna stopa zaraze u sedam dana je opala ispod 100 slučajeva za 100.000 stanovika na nacionalnom nivou, prvi put u tri mjeseca.

Njemačka vlada se nada, prenosi beogradska agencija Beta, da će restrikcijom letova održati silazni trend zaraze. Istovremeno, broj umrlih je i dalje visok i vlasti su zabrinute da će tek da raste zbog raznih mutacija virusa, prisutnih u više njemačkih regiona.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...