PISANJE "SLOBODNE BOSNE" URODILO PLODOM: Udruženje "BH novinari" osudilo ponašanje Željane Zovko

"Upravni odbor Udruženja/Udruge "BH novinari" upućuje javni protest Željani Zovko, zastupnici Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu, zbog njenog omalovažavajućeg odnosa prema novinarki u intervjuu za N1 televiziju, emitiranom 28. januara", saopćeno je danas.

  • Mini market

  • 29. Jan. 2021  29. Jan. 2021

  • 15

“Govoreći o aktuelnim političkim prilikama u regionu te ulozi EU u tretiranju migrantske krize u BiH, zastupnica EP Željana Zovko tokom cijelog intervjua ponašala se krajnje cinično i uvredljivo prema novinarki N1 Mineli Jašar-Opardiji, a na legitimna pitanja odgovarala je protupitanjima i nastojanjem da omalovaži rad novinarke”, navode iz Udruženja.

“Mislim da ovo pitanje izlazi iz okvira pitanja jednog novinara i konverzacije koju bismo trebali imati“, „Vi ste još dosta mladi, pa niste stigli proučiti neke stvari u povijesti“, „Mislim da je pitanje apsolutno neumjesno, nije moje da tumačim ništa“, „Ovakva pitanja apsolutno ne doprinose pomirenju“, „Naša konverzacija ne doprinosi nekom produktivnom kraju i ne vidim na koji način ćemo završiti ovaj razgovor“, „Ukoliko imate nekih drugih pitanja, veoma rado ću vam odgovoriti“ – neke su od rečenica i opaski kojima je zastupnica Zovko „odgovarala“ na pitanja novinarke N1.

Upravni odbor Udruženja "BH novinari" smatra nedopustivim da se osoba koja obavlja tako važnu funkciju kao što je zastupnica Evropskog parlamenta, na ovakav nipodaštavajući način odnosi prema novinarima i medijima. Kao javni dužnosnik, Željana Zovko ima odgovornost prema građanima i dužna je odgovoriti na sva novinarska pitanja, bila ona prijatna ili neprijatna, a ne praviti selekciju, uređivati TV emisiju i odgovarati samo na pitanja koja su po njenoj volji.

“Zapanjujuće je da gospođa Zovko koja, kako je sama kazala, u okviru svoje funkcije „lobira za evropsku BiH“, na ovakav način reaguje u javnom televizijskom nastupu, pokazujući time nedostatak poštovanja prema novinarima, medijima i njihovoj društvenoj ulozi i posredno ugrožavajući medijske slobode, što je u suprotnosti s evropskim vrijednostima i standardima za koje se ona deklarativno zalaže.

Upravni odbor "BH novinara" poziva zastupnicu Zovko da uputi javno izvinjenje novinarki Mineli Jašar-Opardiji i N1 televiziji, uz očekivanje da se ovakvi istupi više neće ponoviti. U međuvremenu, "BH novinari" obavijestit će sve relevantne domaće i međunarodne organizacije o ovom slučaju, što podrazumijeva i slanje protestnog pisma Grupi Evropskog parlamenta za BiH i specijalnom izvjestitelju Paulu Rangelu”, zaključuju u saopćenju.

Podsjećamo, "Slobodna Bosna" jutros je prva upozorila na nedopustivo ponašanje zastupnice Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu prema novinarki N1. Kako smo istaknuli, zastupnica Zovko je tokom intervjua prikazala skandalozan način ophođenja prema Mineli Jašar-Opardiji, popraćen neumjesnim gestikulacijama.

(SB/N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...