ODLUČNO "NJET": "Niko neće registrovati rusku vakcinu U OVOJ ZEMLJI"

Ukrajinski parlament usvojio je danas zakon čiji je cilj da se ubrza odobravanje vakcina protiv koronavirusa, ali kojim se zabranjuje da vakcine budu proizvedene u Rusiji.

  • Svijet

  • 29. Jan. 2021  29. Jan. 2021

  • 1

U toj zemlji do sada nije odobrena upotreba nijedne vakcine, a zvaničnici su i ranije navodili da Kijev neće odobriti niti koristiti ruske vakcine, prenosi BBC.

"Jedna politička opcija stvorila je histeriju oko registracije ruske vakcine. Odmah mogu da kažem da niko neće registrovati rusku vakcinu u ovoj zemlji", rekao je ukrajinski ministar zdravlja Maksym Stepanov u televizijskom obraćanju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prošlog mjeseca je optužio bogate zapadne zemlje koje su rezervisale velike količine doza Pfizerovih i Moderninih vakcina za kašnjenje isporuka za Ukrajinu.

"Najbogatji su se progurali na čelo u redu za vakcine", rekao je tada Zelenskij.

Ukrajina je do sada obezbijedila osam miliona doza kroz program Ujedinjenih nacija COVAX, a očekuje da obezbijedi još pet miliona doza kineske vakcine CoronaVac kada ona bude odobrena.

Te količine, međutim, neće biti dovoljne za imunizaciju više od 40 miliona stanovinika te zemlje.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...