SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA UPALILA ALARM: "Bogate zemlje koje gomilaju vakcine će..."

"Bogate zemlje koje se prepiru zbog vakcina protiv Covida-19, moraju razmotriti situaciju u siromašnijim dijelovima svijeta", saopćila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), upozorivši da gomilanje doza vakcina održava pandemiju živom.

  • Svijet

  • 29. Jan. 2021  29. Jan. 2021

  • 0

Zvaničnici WHO-a iznijeli su stav nakon što je Europska komisija rekla da je dogovorila plan kontrole izvoza vakcina iz Europske unije, uključujući Veliku Britaniju, rekavši da je tako morala postupiti kako bi osigurala vlastite zalihe. 

EU, čije su zemlje članice po pitanju vakcinisanja daleko iza Izraela, Britanije i SAD-a, nastoji se opskrbiti zalihama baš kad najveći proizvođač vakcina na Zapadu usporava dostavu vakcina Uniji zbog problema s proizvodnjom.

"Izbor je na nama"

"Ako budemo gomilali vakcine umjesto da ih dijelimo, dogodit će se tri velika problema. Prvi, kao što sam to već rekao, će biti katastrofalan moralni podbačaj, drugi, pandemija će i dalje biti živa i treći, globalni ekonomski oporavak bit će vrlo spor", rekao je na virtualnom brifingu generalni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Izbor je na nama i nadam se da ćemo izabrati ispravno", rekao je, gotovo godinu dana nakon što je proglasio vanredno zdravstveno stanje zbog pojave koronavirusa.

Mike Ryan, WHO-ov glavni stručnjak za hitne situacije, rekao je na brifingu, na kojem su također bile prisutne primalja iz Ugande i medicinska sestra iz Pakistana, da ljudi moraju misliti na kolege koji su u prvim redovima borbe sa zarazom, poput njih.

Osudio je zemlje koje se "bore oko kolača" dok zdravstveni radnici u siromašnim zemljama "nemaju pristup ni mrvicama."

WHO kaže da svijet mora diverzificirati nabavni lanac za izradu vakcina protiv covida-19 te da je u potrazi za drugim dobavljačima.

Razgovori s proizvođačima ruskih vakcina

Organizacija je rekla prošle sedmice da je postigla dogovor s Pfizerom i BioNTechom za 40 miliona doza vakcina te da bi trebala sljedeći mjesec početi distribuirati vakcine u siromašne zemlje, kao i one s nižim dohotkom, u sklopu programa COVAX.

Iz WHO-a se nadaju da će unutar dvije sedmice dobiti hitno odobrenje za upotrebu vakcina AstraZenece i univerziteta Oxford, rekla je Soumya Swaminathan, glavna WHO-ova naučnica.

Mariangela Simao, pomoćnica generalnog direktora nadležna za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima, rekla je da je WHO prošli petak održao sastanak s proizvođačima ruske vakcine, s time da će se održati još sastanaka, dok čekaju dodatne informacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...