MERKEL RAZGOVARALA SA PUTINOM: Pohvalila rusku i kinesku vakcinu - "Pogledajte samo Srbiju"

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je sklona korištenju ruske vakcine protiv Covida-19 u Europi nakon pozitivnih naučnih rezultata o njenoj učinkovitosti.

  • Svijet

  • 02. Feb. 2021  03. Feb. 2021

  • 2

"Bit će dobrodošle sve vakcine koje odobri EMA (Europska agencija za lijekove), upravo sam o tome razgovarala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom", rekla je kancelarka na državnoj televiziji ARD i pozdravila "dobre naučne podatke objavljene u utorak o ruskoj vakcini Sputnjik V".

Vakcina Sputnjik V, u vezi s kojim je Rusija bila optužena da nije dovoljno transparentna, djelotvorno je 91.6 posto protiv simptomatskih oblika covida-19, pokazuju rezultati koji su u utorak objavljeni u medicinskom časopisu The Lancet, a potvrdili su ih nezavisni stručnjaci.

To znači "da se dodatna vakcina može pridružiti borbi u smanjenju učestalosti covida-19", insistirali su naučnici.

Moguća i kineska vakcina

Njemačka kancelarka je također otvorila vrata kineskoj vakcini i naglasila da zemlja poput "Srbije cijepi brže" od ostatka Europe "kineskom vakcinom". 

Vlada Angele Merkel je na udaru kritika zbog sporosti kampanje vakcinisanja u odnosu na zemlje poput Velike Britanije ili Sjedinjenih Država. 

Frustracija stanovništva raste zbog sporosti vakcinisanja i zbog ograničenja kretanja, piše agencija France Presse.

Suočena s nestrpljenjem javnosti, kancelarka je obećala na kanalu ARD da "neće čekati da cijelo stanovništvo bude vakcinisano kako bi odobrila ublažavanje mjera". "To nije put kojim želimo ići", naglasila je. 

Pozvala je Nijemce da "izdrže još neko vrijeme" i upozorila na opasnost raznih sojeva covida-19. 

"Živci su napeti, pred nama je dug put, a najteže je zimi", rekla je i dodala da će Njemačka, koja ima oko 83 milijuna ljudi, vakcinisati 10 miliona do kraja prvog kvartala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...