TEGELTIJA NAKON SJEDNICE VIJEĆA MINISTARA: "Cjelokupni proces nabavke vakcina se vodi u zajedničkoj koordinaciji entiteta i Brčko distrikta"

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija obratio se danas javnosti nakon 25. sjednice Vijeća ministara, na kojoj su trebali biti prijedlog nacrta budžeta institucija BiH, odluka o zaštitnim mjerama na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda u BiH, prijedlog zakona o javnim nabavkama, kao i o parničnom postupku BiH.

  • Vijesti

  • 03. Feb. 2021  04. Feb. 2021

  • 0

No, kako je kazao Tegeltija, zbog spriječenosti ministra Bevande da prisustvuje sjednici, odlučeno je da povuku nacrt budžeta jer je, kako je naveo, neprimjereno da se razgovara o budžetu a da ministar finansija nije tu. Rekao je i da će ta dnevna tačka biti na sljedećoj sjednici dnevnog reda koja je zakazana za ponedjeljak, kao i odluka o mjerama za poljoprivredne proizvode, te će te dvije tačke biti jedine u ponedjeljak na dnevnom redu.

Kad je riječ o tački dnevnog reda o parničnom postupku, Tegeltija je rekao da je taj zakon dobio podršku i da je upućen u proceduru u Parlament, dok prijedlog zakona o javnim nabavkama nije dobio podršku u Vijeću ministara i ide u drugi krug glasanja.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa tim ima li sredstava za ponovljene izbore u određenim biračkim mjestima u BiH kazao je kako novca za ponavljanje izbora na dijelu biračkih mjesta u Srebrenici i Doboju ima, te da se radi o izborima koji nisu novi, već koji su nezavršeni te da nema nikakvog razloga za odgađanje sa finansijskog stanovišta.

Govorio je i o nabavci vakcina protiv korona virusa u BiH te potcrtao da je to pitanje postalo prorazredno političko pitanje.

Cjelokupni proces nabavke vakcina se vodi u zajedničkoj koordinaciji entiteta i Brčko distrikta. Od juna kad su počele procedure u vezi sa tim, počevši od načina nabavke, transporta, i ostalog, u svakom trenutku su učestovali entieteti i Ministarstvo civilnih poslova. Dogovor s Covaxom i sa sistemom EU je bio dio zajedničkog programa koje su radili resorna ministarstva. Ništa u sistemu nabavke vakcine nije se radilo izolovano, odnosno izvan ministarstava zdravlja entiteta i Brčko distrikta i MCP, niti je bilo moguće nabaviti mimo tog načina nabavke vakcine. Kada smo vidjeli da kasne te nabavke, onda se krenulo u taj pregovarački postupak, odnosno direktno od dobavljača. Zahtjevi entiteta i Brčkog su manji od zahtjeva upućenih Covaxu i EU. Ukupni zahtjevi entiteta i Brčkog su oko 650.000, a preko 2 miliona vakcina je plaćeno kroz sistem Covax i EU. Dogovorene vakcine kroz Covax omogućuju vakcinisanje 40 posto ukupnog stanovništva u BiH. Kada je u pitanju nabavljanje preko dobavljača, 100.000 ruskih vakcina je naručeno u Federaciji BiH, iz Ministarstva zdravlja RS nema zahtjeva za rusku jer je Ministarstvo zdravstva RS ispregovoralo sa Rusima prije mjesec ili dva dana i iz Brčkog potražuju 20.000 ruskih vakcina. Kinesku vakcinu iz Ministarstva zdravlja FBiH tražilo je 100.000 komada, 80.000 iz RS i Brčko distrikta 20.000. FBiH potražuje 200.000 Pfizerovih vakcina, 50.000 RS i Brčko distrikt 8.000. Dakle, ukupno potraživanje je oko 650.000, a mi već imamo ispregovaranih dva miliona vakcina“, objasnio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je kazao kako je spreman pomoći Federaciji BiH da nabavi ruske vakcine ukoliko to bude željela Federacija BiH, Tegeltija je rekao je kako Dodik nudi saradnju i pomoć, te da se na početku pandemije korona virusa pokazalo da je bila puna saradnja oko testova da kada je bilo potrebe da se prebacuju iz jednog kliničkog centra ili bolnice u drugi.

Mi iz RS ako dobijemo ruske vakcine ćemo biti zaštićeni ili obrnuto. Prijedlog Dodika je fer i korektan i iako će RS dobiti vakcine prije nego građani FBiH, mislim da se može dogovoriti na taj način“, rekao je Tegeltija.

Naglasio je i da vakcine proizvođača Pfizer treba da u Bosnu i Hercegovinu stigne u drugoj polovini februara, a AstraZeneca od druge polovine februara do kraja februara.

BiH nije pogriješila za nabavku, jer sve druge zemlje su te vakcine platili duplo skuplje od tržišne vrijednosti. Vidimo da nama susjedna Srbija je dobila vakcine iz Rusije i Kine, a BiH prošle sedmice rečeno da te dvije vakcine nemaju odobrenje Agencije za lijekove. Takođe, kad smo odbili da primimo ministra inostranih poslova Rusije, sad je jasno koliko je dobro imati prijateljske veze“, komentarisao je.

Odgovorio je i na pitanje o tome da li je potrebna nova agencija koja će se baviti problemom sa migrantima. “BiH ima previše agencija, Svaka agencija stvara nove troškove i protiv sam formiranja agencije za rješavanje pitanja migranata”, rekao je.

Na pitanje da li je energetska zajednica kaznila BiH, kao i da li je ugrožen izvoz pilećeg mesa, jaja, povrća i voća, i to iz razloga “jer Vijeće ministara BiH nema odgovor na bilo šta”, Tegeltija je odgovorio da to izgovara SDS te da takve infromacije treba prvo da se provjere. “Problem sa energetskom zajednicom imamo zbog Mirka Šarovića jer nije uradio poslove dok je bio ministar u tom vremenskom periodu”, poručio je Tegeltija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...