UZROK SMRTI NIKO NE ZNA: Iznenada umro ljekar koji je liječio Alekseja Navaljnog

Sergej Maksimišin, vodeći ljekar u bolnici u Omsku, u kojoj se opozicioni vođa Aleksej Navaljni liječio nakon trovanja, preminuo je iznenada u 55. godini, saopćila je bolnica.

  • Svijet

  • 05. Feb. 2021  05. Feb. 2021

  • 0

Maksimišin je bio zamjenik glavnog ljekara bolnice za hitne slučajeve u Omsku, a u saopćenju se ne navodi uzrok smrti, prenosi CNN.

Navaljni je 20. augusta primljen u bolnicu u Omsku zbog akutnog slučaja trovanja nakon što mu je pozlilo u avionu koji je letio iz Sibira prema Moskvi. Kasnije je njemačka bolnica Charite u Berlinu, u kojoj se kasnije liječio Navaljni, u završnom izvještaju o liječenju ruskog opozicionara potvrdila da je otrovan bojnim otrovom novičokom.

Leonid Volkov, bliski saradnik Navaljnog, potvrdio je da je Maksimišin bio zadužen za liječenje istaknutog vođe ruske opozicije.

- Sergej Maksimišin bio je šef odjela u kojem se liječio Navaljni i bio je zadužen za njegovo liječenje, posebno za medicinski induciranu komu - rekao je.

Dodao je da je Maksimišin znao više od ikoga drugoga o stanju Navaljnoga i da zbog toga ne može odbaciti mogućnost da njegova smrt nije nastupila prirodnim putem.

- Međutim, ruski zdravstveni sistem je jako loš i nije rijetkost da ljekari njegovih godina iznenada umru. Sumnjam da će biti provedena neka istraga o njegovoj smrti - dodao je Volkov.

Aleksej Navaljni uhapšen je 17. januara u Moskvi odmah po slijetanju nakon povratka iz Njemačke, gdje se liječio od posljedica trovanja.

Sud u Moskvi odredio je prije dva dana da će glavni ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni morati provesti više od dvije godine u zatvoru, jer je prekršio raniju uvjetnu kaznu i toliko mu je još ostalo nakon kućnog pritvora, dok je Zapad odmah pozvao na njegovo hitno puštanje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...