AMERIČKI EKSPERT ZA BALKAN JANUSZ BUGAJSKI NAJAVLJUJE: „Bidenova administracija treba provesti sveobuhvatnu istragu o operaciji Kremlja i ulozi Vučićeve vlade u pružanju podrške…“

Odluka Apelacionog suda je među nekoliko uznemiravajućih nedavnih događaja u Crnoj Gori, čiji je cilj da se poveća utjecaj Beograda i Moskve, ocijenio je za "Glas Amerike" Janusz Bugajski, saradnik vašingtonskog nevladinog Centra za analizu evropske politike.

  • Politika

  • 06. Feb. 2021  06. Feb. 2021

  • 0

Bugajski u pisanom osvrtu ukazuje da djeluje da se nove crnogorske vlasti udaljavaju od svojih proklamovanih ciljeva.

- Nova vladajuća koalicija je možda obmanula Washington i Bruxelles da vjeruju da će njen prioritet biti borba protiv korupcije i nepotizma. Naprotiv – postaje očigledno da pojedini članovi nove Vlade pokušavaju da zataškaju korumpirane veze s ruskim oligarsima i obavještajnim službama, što slabi nezavisnost Crne Gore - ukazao je u odgovoru "Glasu Amerike" međunarodni stručnjak za Balkan.

Bugajski nije precizirao o kojim je članovima Vlade riječ niti na čemu zasniva svoju tvrdnju. Ukazao je, međutim, da bi aktuelni razvoj događaja mogao zavrijediti pažnju američkih zvaničnika.

- Bidenova administracija bi trebalo da provede sveobuhvatnu istragu o aktuelnoj operaciji Kremlja da podrije članicu NATO-a iznutra i ulozi Vučićeve vlade u pružanju podrške i izvlačenju koristi iz Putinove destabilizujuće politike na Zapadnom Balkanu - zaključuje u odgovoru za "Glas Amerike" Janusz Bugajski.

"Glas Amerike" je tražio i reakciju State Departmenta na odluku Apelacionog suda, ali još nije dobio odgovor na zahtjev za komentar.

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu kojom je 13 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, osuđeno na skoro 70 godina zatvora. Presuda je ukinuta zbog, kako je navedeno, bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Apelacioni sud prihvatio je žalbe branilaca prvostepeno osuđenih presudom Višeg suda u Podgorici koja je izrečena 9. maja 2019. godine. Postupak je vraćen ponovo Višem sudu, ali kako je naznačeno u presudi, pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

Među njima su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, koji su bili optuženi da su počinili krivično djelo terorizam u pokušaju i osuđeni prvostepeno na 15 i 12 godina zatvora.

Lideri Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandić bili su osuđeni na po pet godina zatvora pod optužbom za stvaranje kriminalne organizacije.

Presuda je ukinuta i za optužene srpske državljane: penzionisanog generala Žandarmerije Srbije Bratislava Dikić koji je bio osuđen na osam godina zatvora, kao i Predraga Bogićevića, Nemanju Ristića, Kristinu Hristić, Branku Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića i aktivistu DF-a Mihaila Čađenovića.

Apelacioni sud naložio je da se Bratislavu Dikiću ukine pritvor i odmah pusti na slobodu. Ostali osuđeni od Višeg suda ranije su pušteni na slobodu ili su bili nedostupni crnogorskom pravosuđu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...