SAMO ZA ONE DUBLJEG DŽEPA: Kinezi najavili mobitel s ekranom koji se „prelijeva“ preko rubova, ali postoji jedan problem (VIDEO)

Ovoga puta pokazali su i kako bi izgledao neki budući mobitel sa mogućnošću bežičnog punjenja i s naprednim ekranom, takvim da se "prelijeva" preko svih rubova.

  • HiTec

  • 06. Feb. 2021  06. Feb. 2021

  • 0

Xiaomi je prošle sedmice prikazao svoju futurističku tehnologiju još nepoznatih detalja, koja bi, navodno, trebala moći bežično puniti mobitele na udaljenosti od nekoliko metara i snagom od 5 W. Ovoga puta pokazali su i kako bi izgledao neki budući mobitel s mogućnošću bežičnog punjenja i s naprednim ekranom, takvim da se "prelijeva" preko svih rubova.

Ovdje je riječ o službenom predstavljanju koncepta za koji se ne zna kada bi mogao biti viđen u nekom mobitelu na tržištu, ali bi tehnologija za tako nešto već trebala biti spremna. Uđemo li malo u detalje onoga što je Xiaomi objavio, vidimo da je riječ o ekranu za mobitel koji ostvaruje san mnogih dizajnera – da mobitel bude načinjen "samo od ekrana".

S četiri strane je zaobljeno i staklo, pod temperaturom od 800°C i visokim pritiskom te polirano posebnom novom tehnologijom. Na staklo je potom posebnom tehnologijom 3D stapanja apliciran ekran.

Na bočnim stranicama mobitela ne bi bilo mjesta za fizičke tipke i priključke pa bi to bio vjerovatno i prvi "potpuno bežični" smartfon na svijetu. Ipak, nije sve tako blistavo u ovom konceptu. Zbog fizikalnih ograničenja ekran nije zaobljen preko uglova uređaja, tako da se u njima nalaze "crne rupe", odnosno područja bez aktivnih piksela. Ovaj koncept stoga nema 100 posto pokrivenost prednje površine ekranom kako bi se možda na prvu moglo zaključiti. U izradi koncepta korišteno je čak 46 vlastitih patenata, kažu iz Xiaomija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...