NETANYAHU BIJESAN NA SUD U HAAGU: "Njihova odluka je OTVORENI ANTISEMITIZAM"

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas kako odluka Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) da se proglasi nadležnim za slučajeve na okupiranim palestinskim teritorijima "jednostavno predstavlja otvoreni antisemitizam".

  • Svijet

  • 07. Feb. 2021  

  • 4

U petak navečer ta je instanca pojasnila da je "većinom glasova odlučeno da se teritorijalna nadležnost Suda (čija je Palestina članica od 2015.) proteže i na teritorije što ih je Izrael okupirao nakon 1967. godine".

"Kada ICC istražuje Izrael zbog lažnih ratnih zločina, radi se o otvorenom antisemitizmu", rekao je Netanyahu.

Sukobi u Gazi

Fatou Bensouda, tužiteljica međunarodnog suda osnovanog 2002. godine sa sjedištem u Haagu, u julu bi trebala napustiti dosadašnju dužnost i želi da ICC preuzme petogodišnju preliminarnu istragu nakon rata iz 2014. koji se vodio u pojasu Gaze.

Ova palestinska enklava u kojoj žive dva miliona stanovnika dosad je bila poprište tri oružana sukoba (2008., 2012. i 2014. godine), a nakon što je 2007. kontrolu nad njom preuzeo Hamas.

ICC "tvrdi da, kad se jedna demokratska država poput Izraela brani od terorista koji ubijaju našu djecu i raketiraju naše gradove, to zapravo znači da provodi ratni zločin", rekao je Netanyahu, aludirajući na sukob iz 2014. tokom kojeg, kako je rekao, s područja Gaze na Izrael ispaljeno nekoliko hiljada raketa.

AFP podsjeća da je u tome ratu na palestinskoj strani poginula 2251 osoba, većinom civili, a na izraelskoj 74 osobe, uglavnom vojnici.

"ICC odbija istražiti poteze brutalnih diktatura"

"ICC odbija istražiti poteze brutalnih diktatura poput Irana i Sirije koje gotovo svakodnevno provode stravična zlodjela", rekao je Netanyahu koji je na odluku ICC-a reagirao već u petak nedugo nakon objave Međunarodnoga kaznenog suda.

Nazvao ga je "političkim tijelom" koje šteti "pravu demokratija da se brane od terorizma".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...