KOMŠIĆ POSTAVIO ZADATAK ČOVIĆU: "Ako misliš da je ugrožena konstitutivnost Hrvata, idi putem Sejdića, Fincija i Zornića, OBRATI SE SUDU U STRASBOURGU"

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, u večeras objavljenom intervjuu za sarajevski portal "Klix" govorio je o očekivanjima od nove američke administracije, vraćanju u život "Aprilskog paketa", najavama izbora novog visokog predstavnika, Izbornom zakonu i političkim intencijama Dragana Čovića, izborima u Mostaru i drugim pitanjima.

  • Mini market

  • 09. Feb. 2021  10. Feb. 2021

  • 7

Posebno je zanimljiv bio njegov osvrt na politiku Dragana Čovića, koji se zalaže za legitimno predstavljanje naroda i konstantno naglašava da je ugrožena konstitutivnost Hrvata u BiH.

"Ja savjetujem gospodinu Čoviću da, ako misli da je ugrožena konstitutivnost, odnosno ako misli da su Hrvati ugroženi, kako on to voli reći, neka se obrati sudu u Strasbourgu. Neka ide putem kojim su išli i Sejdić i Finci i Zornić i drugi. To je moja zvanična poruka njemu. Pa ako mu Strasbourg, sud za ljudska prava kaže da je on u pravu, nemamo onda šta komentarisati. Ali on to neće uraditi, jer ne može dobiti takvu odluku u Strasbourgu, niti može dobiti podršku. Jer sve ono što on traži kosi se sa konceptom osnovnih ljudskih prava pojedinaca jer je cijela Evropa postavljena na tom temelju.

BiH mora ići putem građanske države, sviđalo se to nekome ili ne. Priča o građanskoj državi se ne sudara sa pričom o pravima Hrvata, Srba ili Bošnjaka nego se čak proširuje, samo što me ne štitite više kao člana kolektiva, već kao pojedinca. Ali onda gubite moć i privilegije kojima plašite građane, odnosno pripadnike svoje etničke skupine da su mu svi drugi neprijatelji i tako dalje", poručio je Komšić u intervjuu za portal "Klix".

(SB / Klix)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...