EU UPOZORAVA IZRAEL: "Odmah zaustavite rušenje palestinskih..."

Evropska unija pozvala je Izrael da zaustavi rušenje palestinskih domova i da, umjesto toga, olakša pristup humanitarne pomoći palestinskim zajednicama.

  • Svijet

  • 10. Feb. 2021  10. Feb. 2021

  • 2

“Evropski blok se čvrsto protivi izraelskoj politici naseljavanja i radnjama preduzetim u tom kontekstu, poput prisilnih premještaja, deložacija, rušenja i oduzimanja domova”, rekao je u saopćenju glasnogovornik vanjske i sigurnosne politike Evropske komisije, prenosi Anadolija.

Prema Evropskoj uniji, gotovo 60 Palestinaca, od toga 35 djece, raseljeno je od kada su izraelske snage zaplijenile i srušile 46 objekata koji pripadaju palestinskim porodicama u Hamsi al-Foqa na sjeveru Jordanske doline.

“Za žaljenje je trend oduzimanja i rušenja viđen tokom prošle godine, koji je Izrael nastavio uprkos pandemiji Covida-19”, ističe se u saopćenju.

Evropska unija smatra da su izraelske akcije “nezakonite prema međunarodnom pravu i prepreka održivom rješenju dvije države”, dodao je glasnogovornik.

Netanyahuovi planovi

U saopćenju je ponovljen poziv evropskog bloka Izraelu da zaustavi svaki oblik širenja naselja “u istočnom Jerusalemu i u osjetljivim područjima kao što su Har Homa, Givat Hamatos i E1”.

Ohrabren “sporazumom stoljeća” tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je prošlog maja da će njegova vlada formalno pripojiti Izraelu Jordansku dolinu i sva jevrejska naselja koja su ilegalno izgrađena na Zapadnoj obali.

Zapadna obala, uključujući istočni Jerusalem, prema međunarodnom pravu, smatra se okupiranom teritorijom od Izraela, što sva jevrejska naselja, kao i planiranu aneksiju, karakterizira kao nezakonite.

Poput Turske i većine međunarodne zajednice, EU ne priznaje suverenitet Izraela nad teritorijama koje je okupirao od 1967. godine. Evropska unija je u više navrata pozvala Izrael da prekine sve aktivnosti naseljavanja i da sruši već postojeća, izgrađena od 2001. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...