RASPLET U GRADU NA NERETVI: Čović je zbog „razvlačenja“ vidno nervozan, ali zaboravlja da on, skupa s Dodikom, već dvije godine razvlači i odugovlači, KLJUČ JE U RUKAMA DVIJE OSOBE!

Gradsko vijeće Mostara danas će još jednom pokušati izabrati novog gradonačelnika Mostara. U preostala dva kruga odvijaće se prava politička borba „teškog kalibra“ - što javno, što u okviru „tihe stranačke diplomatije“.

  • Mini market

  • 15. Feb. 2021  15. Feb. 2021

  • 3

Piše: FARUK KAJTAZ

Ideja „rotirajućeg gradonačelnika“, dodatno je ugrijala odnose na mostarskoj, ali i na puno široj političkoj sceni u BiH. Slala su se i pisma „strancima“. Čović se jako naljutio, kao i HRS. Bijesni su zbog "zavlačenja" u Mostaru, iako zaboravljau da HDZ BiH uz pomoć SNSD-a već preko dvije godine "zavlači" i razvlači na nivou BiH, a posebno u FBiH, gdje dvije godine nakon izbora nema Vlade!? Baš, kao i u HNK.  

Izetbegović se izjasno da je ZA "rotiranje", vjerovatno se nadajući kako bi mu to dobro došlo i za odnose sa "Četvorkom" u Sarajevu.  

Ipak, tokom vikenda najsnažnije je odjeknula izjava lidera SDP BiH, Nermina Nikšića, kako će vijećnici ove stranke iz sastava Bh. bloka glasati za one opcije koji podrže ideju „rotirajućeg gradonačenika“.

Prevedeno sa političkog jezika to znači da će vijećnici SDP-a u preostala dva kruga glasanja, ipak dati svoj glas dr. Zlatku Guzinu iz Koalicije za Mostar, jer je i sam predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, podržao model, koga su predložili Nermin Nikšić, ali, navodno i Predrag Kojović iz Naše stranke.

Kojović je bio zadužen lobirati kod Izetbegovića, a Nikšić kod Čovića. "Zarotirala" se nova priča.

Pod predpostavkom da će SDP BiH dati svoj glas Guzinu i da će to učini i vijećnici Prve mostarske partije (PMP), jasno je da onda sve ostaje u rukama dvije vijećnice Naše stranke – Irme Baralije i Boške Ćavar! Krenuli li i one putem svojih kolega i kolegica iz SDP BiH, novi gradonačelnik Mostara će sasvim sigurno biti Zlatko Guzin.

Koliko je to čekivano i realno, to je sasvim drugo i VELIKO pitanje.

Irma Baralija (nesuđena gradonačelnica) se, za sada, nije oglašavala, kao ni Boška Ćavar, ali treba podsjetiti kako je vijećnica Ćavar još znatno ranije iznijela stav da ona „neće glasati za kandidate iz SDA ili HDZ BiH“. Biće "suzdržana", naime.

Ostane li „suzdržana“, Ćavar bi itekako mogla utjecati a rezultat izbora, bez obzira što nikome formalno neće dati svoj glas. 

U hipotetičkom scenariju, novi gradonačelnik bi tako postao dr. Mario Kordić, zbog jednakog broja glasova, ali i statutarne odrednice da u slučaju neriješenog glasanja u trećem krugu, gradonačenik postaje mlađi kandidat. Podrška dr. Milivojevića, odnosno SNSD-a za kandidata HDZ BiH je neupitna.   

Dakle, sve je sada u rukama dvije vijećnice Naše stranke. Ključ gradonačelničkog ureda nije "ispod otirača", već  u rukama Irme i Boške. Kome će ga uručiti?

(Prenosimo a autorovog bloga)

Napomena: Naslov i oprema redakcija "SB".

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...