RACIJA U GLAVNOM GRADU TURSKE: Policija u Ankari otkrila tajno skrovište, uhapšeno 13 opasnih bjegunaca...

U okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO u Turskoj je jutros slobode lišeno 13 osumnjičenika koji su bili u bijegu, a među kojima su i dva bivša majora, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 16. Feb. 2021  16. Feb. 2021

  • 0

Riječ je o istrazi koju državno tužilaštvo Turske vodi u vezi s odbjeglim osumnjičenicima koji u tajnim skrovištima u Ankari pokušavaju obnoviti terorističke aktivnosti FETO-a.

Turska policija izvela je jutros pretrese u nekoliko objekata koje su teroristi FETO-a koristili za skrivanje i tajne sastanke i aktivnosti, a tom prilikom je privedeno 13 osumnjičenika.

Među privedenima su dva bivša majora i tri nastavnika.

Tokom pretresa, zaplijenjene su veće sume novca i drugih predmeta, a privedeni su predati nadležnim pravosudnim institucijama na daljnje procesuiranje.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije, uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča koji su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno je oko 2.200 osoba.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...