DEMOGRAFSKI SLOM: Pandemija u BiH donijela i "crnu" i "bijelu kugu"!

Prema uporednim podacima Federalnog zavoda za statistiku, broj umrlih osoba povećan je za oko 3.000, dok je broj rođenih beba smanjen za oko 1.300.

  • Društvo

  • 16. Feb. 2021  16. Feb. 2021

  • 1

Kada je sredinom marta protekle godine diljem planete proglašena epidemija koronavirusa, mnogi su se pitali kako će se uvedeni lockdown odraziti na socijalni život. Naprimjer, hoće li zaključavanje i rad od kuće donijeti baby boom, kako su mnogi predviđali, ili će, pak, strah od neizvjesne budućnosti donijeti pad broja rođenih beba.

Nažalost, desilo se ovo drugo. Devet mjeseci nakon proglašenja pandemije, mnoge zapadnoevropske zemlje, Francuska, Italija, Njamačka… registrirale su dramatičan pad broja rođenih beba. U jednoj bolnici u Parizu broj rođenih beba između sredine decemba i sredine januara opao je za dvadesetak posto, a strahuje se da će podaci za naredne mjesece biti još gori.

“Slobodna Bosna” provjerila je stanje u Federaciji BiH. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, tokom 2020., broj rođenih beba smanjen je za 1.303 u odnosu na proteklu godinu, pri čemu je najveći pad rođenih beba zabilježen upravo u decembru, devet mjeseci nakon proglašenja pandemije.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, tokom protekle godine broj sklopljenih brakova smanjen je za više od 2.000, sa 12.266 u 2019. na 10.169 u 2020. godine, što je pad od oko 20 posto pa je sasvim izvjesno da će broj rođenih beba u 2021. dodatno pasti za oko 20 posto, na približno 8.000!

Nažalost, crnim statističkim brojkama tu nije kraj: u 2020. godini dramatično je povećan boj umrlih osoba, i to za više od 3.000 u poređenju s godinom ranije. U prvih šest mjeseci protekle godine, broj umrlih osoba bio je čak i manji nego u istom period godinu ranije, ali se u drugom djelu 2020. smrtnost dramatično povećala, naročito u novembru i decembru, kada se broj umrlih doslovno udvostručio u poređenju s novembrom i decembrom 2019. godine.

Tokom cijele 2019., u Federaciji BiH umrle su 22.024 osobe, a tokom 2020. godine 25.014 osoba, što je najveće povećanje smrtnosti u jednoj godini nakon rata.

(A. M.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...