MA, JE LI TO MOGUĆE: Republikanci odlučili o sudbini Donalda Trumpa, bivši američki predsjednik će biti…

Rezultati su objavljeni tri dana nakon oslobađajuće presude Trumpu na njegovom drugom suđenju za opoziv, pod optužbom za podsticanje pobune u američkom Capitolu 6. januara, prenosi "Guardian"

  • Svijet

  • 17. Feb. 2021  17. Feb. 2021

  • 0

Da se danas održe unutarstranački izbori, Donald Trump bi bio jasni favorit za republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a 2024. godine, pokazuju rezultatu ankete "Politico-Morning Consulta".

Rezultati su objavljeni tri dana nakon oslobađajuće presude Trumpu na njegovom drugom suđenju za opoziv, pod optužbom za podsticanje pobune u američkom Capitolu 6. januara, prenosi "Guardian".

Među republikanskim glasačima, 59 odsto je reklo da želi da Trump igra istaknutu ulogu u njihovoj stranci, što je zapanjujućih 18 poena više u odnosu na posljednju takvu anketu, provedenu poslije nereda na Capitolu. Nešto niži broj, 54 odsto, rekao je da će podržati Trumpa na predizbornoj listi.

Desetine hiljada republikanaca napustile su stranku nakon pobune na Capitolu 6. januara, a većina Amerikanaca rekla je drugim biračima da bi voljela da Trump bude prognan iz politike.

Iako će 45. predsjednik do izbora 2024. imati 78 godina, moći će da se kandiduje ponovo ako odluči nakon što je izbjegao zabranu obavljanja predsjedničke funkcije nakon glasanja Senata sa 57 naprema 43.

Trumpov potpredsjednik Mike Pence zauzeo je drugo mjesto u anketi "Politico-Morning Consulta", sa 12 odsto.

Donald Trump mlađi podijelio je treće mjesto sa šest odsto s Nicky Haley, bivšom guvernerkom Južne Karoline i ambasadoricom u UN-u koja je pokušala da se distancira od Trumpa još od nereda na Capitolu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...