KRISTALNO JASNA PORUKA: "Ne možemo u EU s entitetskim premijerom koji je povezan s ratnim zločinima"

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović upozorila je danas da BiH ne može postati članica Evropske unije s entitetskim premijerom koji se dovodi u vezu s ratnim zločinima.

  • Politika

  • 18. Feb. 2021  19. Feb. 2021

  • 3

- Prijatno sam iznenađena opredijeljenošću premijera entiteta Republika Srpska Radovana Viškovića za uklanjanjem svih prepreka na putu BiH ka članstvu u EU. Podržavam Viškovićevu ocjenu da BiH s visokim predstavnikom ne može postati članica EU, pa ne sumnjam da će vlasti entiteta RS u narednom periodu konačno početi poduzimati korake na ispunjavanju ciljeva iz Programa 5+2, koji su preduvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, navodi Mahmutbegović, saopćeno je iz njenog kabineta.

Istovremeno, ističe da je zaživljavanje vladavine prava, s posebnim akcentom na procesuiranje ratnih zločina, jedan je od ključnih prioriteta EU iz Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo.

- Stoga bi bilo nemoguće da BiH postane članica EU ukoliko neku od ključnih pozicija u institucijama vlasti, poput predsjednika entitetske vlade, obnaša osoba za koju se na osnovu materijalnih dokaza i iskaza svjedoka, sumnja da je odgovorna za izvršavanje ratnih zločina i njihovo prikrivanje, podsjeća potpredsjednica Federacije BiH.

Kako nadalje navodi, zatvaranje Ureda visokog predstavnika nije među prioritetima Evropske komisije, "ali jačanje vladavine prava, procesuiranje ratnih zločina i poduzimanje konkretnih koraka na prevazilaženju ratnog naslijeđa jesu, očekujem od vlasti entiteta RS da hitno poduzmu korake na prevazilaženju tih izazova", prenosi Fena.

- Prvi korak na tom putu bi bila hitna ostavka premijera Viškovića, jer BiH sigurno ne može napredovati na evropskom putu niti pretendovati na članstvo u EU s osobom koja obnaša funkciju entitetskog premijera, a koja se nedvosmisleno dovodi u vezu s ratnim zločinima, poručila je Mahmutbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...