MACRONOVA ZAGONETNA PORUKA: "Vjerujem u NATO"

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da koncept "evropska strateška autonomija" ne znači da on želi da se udalji od Sjedinjenih Američkih Država (SAD), već da Evropa bude pouzdaniji partner i da ojača NATO.

  • Svijet

  • 19. Feb. 2021  20. Feb. 2021

  • 1

"Vjerujem u NATO", rekao je Macron u petak, 19. februara na Konferenciji o sigurnosti u Munchenu, nakon više od godinu dana nakon izjave da "NATO doživljava moždanu smrt".

Prema njegovim riječima, on vjeruje da je NATO-u potreban politički zamah i pojašnjenje strateškog koncepta i više politički pristup.

Od pobjede na izborima 2017. godine, Macron je za to da EU bude autonomna po pitanju svoje sigurnosti i da se ne oslanja samo na vojnu zaštitu SAD kao što je to od Drugog svjetskog rata, javlja Reuters.

Njegovi komentari o "moždanoj smrti" NATO, zajedno sa odlukom da traži veću saradnju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izazvali su zaprepašćenje kod nekih evropskih saveznika, posebno u istočnoj Evropi, koja SAD vidi kao jedinu vjerodostojnu zaštitu susedne Rusije, podsjeća Reuters.

"Vjerujem da je najbolje moguće učešće Evrope u NATO-u da bude više zadužena za sopstvenu bezbednost", rekao je Macron u petak i zaključio da bi sve to učinilo NATO „još jačim nego ranije“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...