TOTALNI RASKOL: Republikanci koji nisu uz Trumpa, planiraju radikalno rješenje...

Razgovori među republikancima intenzivirali su se u periodu kada se čini da javnost gaji simpatije prema ideji o formiranju treće stranke na američkoj političkoj sceni.

  • Svijet

  • 20. Feb. 2021  20. Feb. 2021

  • 1

Dok raste raskol u američkoj Republikanskoj stranci zbog pitanja odanosti bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, nezadovoljni republikanci i frakcija bivših „antitrumpovaca“ razgovaraju o pokretanju nove stranke.

„O tome uglavnom razmišljaju svi“, rekao je Bill Weld, bivši guverner Massachusettsa, koji je pokušao izazvati Trumpa na republikanskim izborima 2020. godine.

„Nadao bih se da će se nešto dogovoriti oko ideje o novoj stranci. Mislim da će se to dogoditi ”, rekao je Weld za "Al Jazeeru".

Podjele unutar republikanaca zbog Trumpa bile su evidentne tokom kampanje za predsjedničke izbore 2020., a eskalirale su od 6. januara, kada su Trumpove pristalice nasrnule na Capitol. Sada, bivši predsjednik optužuje vodeće republikance koji su ga kritikovali tokom procesa opoziva i suđenja u Senatu koje je uslijedilo nakon toga.

Trump je lidera republikanaca u Senatu Mitcha McConnella, koji je optužio Trumpa za nerede od 6. januara, nazvao „sirovim, namrgođenim i nenasmiješenim političkim plaćenikom” te je zaprijetio da će se obračunati s republikancima koji ne podržavaju njegovu ideju “Učinimo Ameriku opet velikom”.

Dana 5. februara, grupa poznatih republikanaca učestvovala je na sastanku na kojem se razgovaralo o tome da li bi se nezadovoljni republikanci trebali otcijepiti od stranke ili bi je trebali liječiti iznutra.

Ti su razgovori intenzivirani nakon što je Senat 13. februara oslobodio Trumpa optužbi.

Weld, koji je bio na sastanku, rekao je da je mnogo onih koji su na strani „formiranja nove stranke“.

“Iscrpljujuće je ostati u okvirima postojeće stranke, koja je zaista ‘negator istine’, mnogo njih. S druge strane, osnivanje nove stranke bilo bi uzbudljivo”, rekao je Weld.

Razgovori među republikancima intenzivirali su se u periodu kada se čini da javnost gaji simpatije prema ideji o formiranju treće stranke na američkoj političkoj sceni.

Čak 63 posto republikanaca, a 62 posto Amerikanaca, prema istraživanju Gallupa objavljenom 15. februara, misli da je potrebna treća stranka.

No, ideja o trećoj partiji u modernoj historiji SAD-a nije vodila uspjehu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...