PROZIRNA LAŽ ČOVIĆEVIH NOVINARA: “Rusi ne daju vakcinu Federaciji BiH zbog Komšića i Džaferovića"!?

Istina je upravo suprotna: Federacija BiH nije zainteresirana za kupovinu ruske vakcine s obzirom na to da još nije dobila odgovarajući certifikat Evropske agencije za lijekove (EMA).

  • Mini market

  • 20. Feb. 2021  20. Feb. 2021

  • 32

Mostarska redakcija "Večernjeg lista", pod direktnom kontrolom HDZ-a Dragana Čovića, objavila je lažnu vijest da Ruski investicijski fond (RDIF) već sedmicama osporava i usporava isporuku vakcine Sputnjik V za Federaciju BiH, a kao glavni razlog za to navodi se činjenica da se članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu željeli sastati s ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

Mostarska redakcija zagrebačkog "Večernjaka" piše da su, navodno, u nekoliko dosadašnjih sastanaka traženi stalno dodatni razlozi i uvjeti da Ruska Federacija (ne) isporuči vakcinu u Federaciju BiH.

“A onda je jedan od predstavnika ruske institucije ustvrdio kako je rezultat tihog bojkota, ustvari, povezan s Džaferovićevim i Komšićevim bojkotom šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova”, piše "Večernjak" ne navodeći ni kada se navedeni događaj zbio, ni gdje se zbio, ni ko je ispred BiH sudjelovao na famoznom sastanku.

Istina je upravo suprotna: nikakav sastanak o toj temi nije održan niti je Federacija BiH pokušala dobaviti rusku vakcinu, koja još nije dobila certifikat Evropske agencije za lijekove (EMA). Upravo zbog toga niti jedna članica Evropske unije nije počela vakcinaciju ruskom vakcinom (uključujući i naše susjede Hrvatsku i Sloveniju) niti će to učiniti dok EMA ne odobri njenu primjenu na evopskom tržištu.

Sličan spin lansiran je istog dana kada su se Komšić i Džaferović odbili sastati s Lavrovom. Neki mediji objavili su lažnu vijest da je zbog tog incidenta Rusija odlučila kazniti Federaciju BiH tako što će obustaviti isporuku plina Sarajevu, što se pokazalo kao notorna laž.

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...