UOČI IZVJEŠTAJA EP-a O NAPRETKU SRBIJE: Pojedine kritike za BRNABIĆ su „u domenu zabave“, a VUČIĆ smatra da afera nema

Zamjenica glavnog i odgovornog urednika „NIN-a“ Vesna Mališić smatra da je Vučić mislio da odlično organizovanom imunizacijom stanovništva može da prikrije šta se u državi zaista dešava.

  • Regija

  • 21. Feb. 2021  22. Feb. 2021

  • 0

Evropski parlament pripremio je Izvještaj o napretku Srbije koji bi sllijedeće nedjelje trebalo da bude i usvojen. Među amandmanima koji su na njega podnijeti našao se i poziv Srbiji da postigne uvjerljivije rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da razriješi afere "Krušik", "Jovanjica" i "Telekom Srbija". Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na to kaže da afera nema, kao i da se ne može politički profit ostvarivati lažima.

Za predsjednicu Vlade Anu Brnabić izvještaj Evropske komisije za 2019. i kritike na račun stanja u Narodnoj skupštini možda su bili povod za osmeh… „S jedne strane me ovo zabavilo. Ima nekih stvari koje su meni nejasne, nemaju mi nikakvu logiku i dolaze zaista već u domen zabave“, smatra predsjednica Vlade Srbije.

Ali izvještaj koji je za 2020. pripremio evropski izvjestilac za Srbiju Vladimir Bilčik predsjedniku Aleksandru Vučiću nije zabavan, već samo nejasan, piše N1.

Konfuziju mu naročito stvara jedan od amandmana na taj izvještaj u kom se napominje da treba što prije rasvijetliti sve u vezi sa najvećom plantažom marihuane na „starom“ kontinentu.

Vučić: Da se razreši afera „Jovanjica“?

– Dakle, šta će država Srbija po tom pitanju da…

„Pa država razriješila, država pohapsila ljude. Šta je problem u Jovanjici, pa mi kažite? Šta je problem? Pošto kad god da  vas pitam niko ne zna ništa da mi kaže sem „čapras divana“ i gluposti koje slušam od pojedinih secikesa koji ništa drugo ne znaju da kažu“, rekao je Vučić novinarima.

Ni u slučaju „Telekom“ predsjednik ne vidi problem i razlog za opomenu, već konstatuje – prošlo je vrijeme razaranja tog preduzeća: „Sad kad „Telekom“ više nije džak za udaranje, kada „Telekom“ više ne može da bude razaran i uništavan, e onda je problem u „Telekomu…“

Predsjednik zato Briselu šalje poruku: „Vi mislite da lažima neko može da ostvaruje politički profit? Ne može! Makar bio i iz Evropskog parlamenta, potpuno je svejedno“.

Zamjenica glavnog i odgovornog urednika „NIN-a“ Vesna Mališić smatra da je Vučić mislio da odlično organizovanom imunizacijom stanovništva može da prikrije šta se u državi zaista dešava.

Kao na primer to da tema „Krušik“ nije ni dodirnuta i da jedan čovjek koji je uzbunjivač sjedi maltene zaključan u Valjevu.

„Sa „Jovanjicom“ tek ćemo da vidjmo, da li su ti koji su pohapšeni glavni akteri ili je to samo deo priče koja je ostala neispričana. Isto kao i sa borbom protiv mafije, isto i sa „Telekomom“. Dakle, to su sve stvari koje se vide jako dobro i iz Srbije i Evrope i čitava ova priča sa vakcinacijom ne može da pokrije to što je Srbija danas“, ocjenjuje ona.

Mališić strahuje da će celo društvo platiti cenu i da će svi izvještaji biti, kako kaže, predtekst za usporavanje ili zaustavljanje Srbije na evropskom putu, jer se, objašnjava, u civilizovani svijet ne može bez demokratije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...