IZNENAĐUJUĆE I NEVJEROVATNO: WHO objavio preliminarni izvještaj o porijeklu koronavirusa

Preliminarni izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o porijeklu koronavirusa preporučit će opsežnije traženje kontakata prvog poznatog pacijenta oboljelog od Covida-19 u Wuhanu u Kini, kao i lanac snabdijevanja desetak trgovaca na pijaci morskih plodova u Huananu za koje se smatra da su imali ulogu u ranom širenju Covida-19 krajem 2019. godine.

  • Svijet

  • 22. Feb. 2021  22. Feb. 2021

  • 0

Kako su za CNN naveli istražitelji upoznati s nacrtom izvještaja, kineskim naučnicima je trebalo mnogo mjeseci da obave početni istražni posao o porijeklu virusa, prenosi Tanjug.

Istražitelji su rekli kako smatraju da je iznenađujuće i nevjerovatno da kineski naučnici nisu već uradili taj posao.

Preporuke komisije će se, između ostalog, baviti dvjema ključnim linijama istrage, rekli su istražitelji upoznati s nacrtom izvještaja.

Prvo će zatražiti daljnji rad na historiji kontakata pacijenta iz Wuhana koji se razbolio 8. decembra 2019. godine, što je prvi slučaj za koji su kineski naučnici i panel WHO-a naveli da je obolio od Covida-19.

‘Uredski radnik četrdesetih godina’

Identitet pacijenta nije javno objavljen, ali je, prema istražiteljima WHO-a, riječ o uredskom radniku četrdesetih godina koji nije putovao na egzotične destinacije ili imao historiju kontakata, a živio je sa suprugom i djetetom.

U preliminarnom izvještaju, koji će biti predstavljen sljedeće sedmice, odbor WHO-a će, također, preporučiti neposrednu istragu lanca snabdijevanja tržišta morskih plodova u Huananu, naveli su istražitelji upoznati s nacrtom izvještaja.

Vođa misije WHO-a Peter Ben Embarek odbio je komentirati detalje bilo kog daljnjeg traženja ili testiranja kontakata koji su potrebni.

Rekao je da je potrebno dalje istraživati.

Drugi naučnici su izrazili iznenađenje, pa čak i nevjericu da Kina, očigledno, nije već provela dalje istrage, kako historije kontakata prvog pacijenta, tako i lanca snabdijevanja pijace u Huananu, koje je tražio WHO.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...