SATTLER U BANJOJ LUCI: Evo šta je rekao o međunarodnom prisustvu u BiH...

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler rekao je danas u Banjoj Luci u vezi sa pitanjem o potrebi zatvaranja OHR-a da je takvo međunarodno prisustvo nekompatibilno s članstvom BiH u Uniji te da na tom planu svakako treba težiti postepenom smanjivanju tog prisustva.

  • Mini market

  • 22. Feb. 2021  22. Feb. 2021

  • 5

Sattler je izjavio novinarima da su posljednje najave zainteresovanosti Njemačke u vezi sa situacijom u BiH pozitivne, jer pokazuju snažno angažovanje te zemlje kao jedne od glavnih članica EU.

On je istaknuo da je proteklih godina vidna podrška u BiH na planu eurointegracija te da to u najvećem procentu podržavaju i građani.

"To je pokazatelj da je EU najrealniji partner BiH, o čemu govori i dosadašnja podrška Evrope na saniranju posljedica koronavirusa", rekao je Sattler uoči sjednice Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH, koja se održava u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Šef Delegacije EU naveo je da je prošla godina pokazala da su mogući iskoraci BiH na planu eurointegracija iako je, kako je dodao, moglo i bolje.

Sattler je naglasio da je ovo "godina prilika".

"Primjetna je pažnja EU kada je riječ o BiH, ali i ona koja dolazi preko Atlantika. Treba iskoristiti prilike u smislu da se u zadatim rokovima ispuni 14 ključnih prioriteta za pristupanje BiH EU, odnosno reformi koje treba provesti. Realno, ima teških pitanja koja se neće rješavati preko noći, ali očekujemo snažniji angažman izabranih predstavnika kako bismo ispunili očekivanja na planu evropskih integracija", rekao je Sattler, prenosi Srna.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...