PROFESOR LUKIĆ NAPAO IZETBEGOVIĆA: "BiH ne može biti uređena kao građanska država, to bi dovelo do novog rata!"

"Prijedlog Bakira Izetbegovića za promjenu Ustava BiH je produžetak Badinterove i evropske 'građanizacije' zemlje", kaže ekspert za ustavno pravo Radomir Lukić, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

  • Politika

  • 22. Feb. 2021  23. Feb. 2021

  • 40

Lider SDA je naime predložio da se uklone odredbe koje onemogućavaju svakom građaninu kandidiranje za Predsedništvo BiH i Dom naroda, a što je inače i suština presude Evripskog suda za ljuska prava u predmetima Sejidić i Finci. 

Eksperta za ustavno pravo Radomora Lukića to, kako kaže, podsjeća na produžetak Badinterove i evropske "građanizacije" kojom su srušeni temelji Ustava BiH. Ovaj profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu objašnjava da je riječ o još jednom u nizu, kako je rekao, Izetbegovićevih navodno demokratskih, a duboko nedemokratskih, licemjernih i ka dominaciji Bošnjaka usmjerenih prijedloga, "koji su već jednom BiH odvukli u građanski rat".

"Riječ je o pokušaju da se eliminišu grupne i nacionalne razlike, da se nacionalnom oduzme svaki politički značaj i institucionalni uticaj. Ako je ta politika jednom, poslije tadašnjih skoro 50 godina mira, dovela do nestabilnosti i gradjanskog rata, onda takva navodno nova, a u stvari stara 'gradjanizacija' iz perioda devedesetih, jedino može da i sada, poslije 25 godina mira, dovede do istih ili sličnih posljedica", naveo je Lukić u izjavi za banjalučki Glas Srpske.

Ukazao je da je "konsocijativna demokratija i jedina sadašnjost i jedina politička i državno-institucionalna budućnost BiH, dok je većinska demokratija ili takozvana građanska demokratija, put u nestanak BiH".

"Licemjerno oduzimanje ogromnoj većini hrvatske nacije u BiH da bira svog predstavnika u Predsedništvo BiH je najbolji i očigledan primjer posljedica takve bošnjačke 'građanizacije' zemlje", istakao je Lukić.

Prema njegovim riječima, teško da konstitutivnost jedne nacije može da bude ostvarivana tako da joj druga nacija bira, tačnije nameće, svog predstavnika, kazao je licemjerni Lukić, kome ni najmanje ne smeta većinska demokratija u manjem bh.entietu.

Licemjerni Lukić zalaže se za jačanje Doma naroda u Federaciji BiH dok istovremeno, u Republici Srpskoj, gdje su tri naroda također nominalno jednakopravna, uopće ne postoji Dom naroda nego nekakav invalidni surogat pomoću kojeg Hrvati i Bošnjaci ne mogu zaštititi niti jedno svoje kolektivno nacionalno pravo. 

loading...

Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...