JASNA PORUKA REŽIMSKOM NOVINARU I REŽISERU IZ PRIJEDORA: “Marić je hodajuće smeće od novinara, a Antonijević ovim vrijeđa i sve mrtve Jasenovca”

Film “Dara iz Jasenovca” i prije prikazivanja izazvao je žestoke reakcije u javnosti na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire. 

  • Mini market

  • 23. Feb. 2021  24. Feb. 2021

  • 5

Nakon što je film prikazan na RTS-u, te nakon prvih gostovanja režisera filma Milorada Gage Antonijevića u srbijanskim medijima, postalo je sasvim jasno da je jedini cilj filma propaganda u cilju opravdanja zločina počinjenih tokom devedesetih godina.

Antonijević je gostujući u programu na Happy TV, kod pročetničkog voditelja Milomira Marića između ostalog govorio i o logorima u Bosni i Hercegovini, a logoraša Fikreta Alića je nazvao oboljelim od tuberkuloze.  Milomir Marić je kazao kako je “od izbijanja rata u Bosni i otkrivanja logora u okolini Prijedora cjelokupna svjetska propaganda htjela da dokaže ‘pojavili su se nacisti novog doba”, na što je Antonijević kazao “tako je”.

“To je onaj sa tuberkulozom što je kao mršav”, kazao je Antonijević misleći na Fikreta Alića. Podsjećamo, Alić je preživio koncentracione logore “Keraterm” i “Trnopolje”, a njegova fotografija na naslovnoj strani američkog magazina “Time” u ljeto 1992. godine obišla je cijeli svijet.

Jedan od preživjelih logoraša iz logora Omarska Satko Mujagić kazao je za Vijesti.ba kako je dužnost i novinara i jednog režisera koji pravi film o logoru, da se pobrine da poznaje činjenice kad priča o ratnim zločinima.

“Laži ovakvog tipa dovode do razdora, podjela, mržnje i konflikata. Umjesto da nešto naučimo iz te prošlosti ona postaje povod za nova trvenja. I kako sad očekivati od bilo kog Bošnjaka ili Hrvata, a pogotovo logoraša da pogleda Daru iz Jasenovca kad režiser tog filma ismijava najpoznatijeg logoraša u svijetu, Fikreta Alića? Jednom riječju: sramotno!”, kaže Mujagić.

On dodaje kako se Marić i Antonijević nisu udostojili svih ovih godina ni da saznaju ime “onog mršavog”, ali znaju da je “imao tuberkulozu i bio u sabirnom centru otvorenog tipa, i vodan poslije po cirkusima…”.

“Marić je hodajuće smeće od novinara, to se znalo, i tu nema puno pomoći, ali Antonijević ovim vrijeđa ne samo logoraše Trnopolja, Keraterma i Omarske, i porodice ubijenih po tim logorima, nego i sve mrtve Jasenovca”, smatra naš sagovornik.

Mujagić ističe kako su izjave Marića i Antonijevića izrečene u emsiji za povratiti, a nakon desetine presuda za logore po Prijedoru 1992. godine, svih filmova, knjiga, od kojih i ona o tom “mršavom” Fikretu Aliću, Beograd kao da je glavni grad Sjeverne Koreje u koji vijesti izvana ne dopiru.

“Kad god pomisliš nema niže, negatori pokažu da ima. Nego, dr. Antonijević, Jesam li i ja imao tuberkulozu i vodan po cirkusima? Jel’ može i meni jedna dijagnoza, tako na daljinski, iz Beograda? Beograd je izgleda, malo po malo sam postao “dijagnoza”, zaključio je Satko Mujagić, nekadašnji logoraš iz Omarske.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...