"NEBO NAM SE DOBRO ZAMUTILO...": Meteorolog Nedim Sladić najavljuje promjenu vremena

Danas se u većini zemlje očekuje pretežno sunčano vrijeme, magla ili niska oblačnost očekuju se u Krajini, sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

  • Vijesti

  • 24. Feb. 2021  24. Feb. 2021

  • 0

Neuobičajeno toplo vrijeme nastavit će se do petka, za kada je prognoziran kraj toplinskog vala, a osim toplog zraka, u našu zemlju stigao je i saharski pijesak.

- Nebo nam se dobro zamutilo usljed depozicije pustinjskog pijeska koji je, nošen snažnim južnim i jugozapadnim visinskim strujanjima iz Sahare, ispred ciklonalnog polja preko centralne Europe dospio i u našu zemlju. I narednih dana nebo ostaje zamućeno uprkos vedrini. Prozore i limene ljubimce nemojte prati prije subote popodne, a poželjno i do nedjelje, jer bi u subotu još vladala manja suha depozicija pa bi se pustinjski aerosol mogao prenositi strujanjem zraka, koja bi prestala, po prognozi modela, u nedjelju. U velikoj mjeri stvari bi mogao riješiti i frontalni poremećaj koji bi zahvatio našu zemlju po njegovom rubu u subotu. Prolazno jači sjeverozapadni vjetar u frontalnoj zoni bi rastjerivao saharski pijesak dalje od naših područja, a tamo gdje bude lokalno vrlo malo kiše, tragovi će biti vidljivi na vjetrobranskim staklima.

Koncentracije čestica saharskog pijeska će biti povišene i narednih dana. Pri izlasku i zalasku sunca, stoga, možemo očekivati prelijepe prizore prošarane narandžastim i crvenim nijansama - kazao je meteorolog Nedim Sladić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...