JASNA PORUKA ŠEFA DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE BH. POLITIČARIMA: "EU želi da vidi političko liderstvo na djelu i spremnost na..."

Sattler je pohvalio napredak koji je u protekloj godini učinjen u BiH, a koji se odnosi na postizanje sporazuma o Mostaru i rast podrške građana ulasku BiH u EU.

  • Mini market

  • 24. Feb. 2021  24. Feb. 2021

  • 1

Šef Delegacije EU u BiH Јohann Sattler rekao je za RTRS da je potrebno reformisati Izborni zakon u BiH, ali i vidjeti istinski napor političkih lidera na rješavanju pitanja koja dugo čekaju dogovor.

- Zaista postoji potreba za promjenom. Govorimo, prije svega, o izbornim standardima, o nekim pitanjima koja se gomilaju već 15 godina, preporukama o izbornim standardima. Moramo razmotriti pitanje biračkih odbora, potom koji su to okruzi i granice izbornih jedinica i druga pitanja, kako bi se izbjegli navodi o korupciji i krađi glasova, što su izuzetno važna pitanja. Sve je to dio drugog dijela sporazuma o Mostaru. Govorim o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, kada je riječ o provođenju presude Ustavnog suda, ali i O tehničkim standardima, presudama Evropskog suda za ljudska prava, predmetu "Sejdić i Finci" i drugo. Sve su to pitanja za 2021. godinu, koja nije izborna godina i treba da se iskoristi za napredak – rekao je Sattler, prenosi RTRS.

Sattler je pohvalio napredak koji je u protekloj godini učinjen u BiH, a koji se odnosi na postizanje sporazuma o Mostaru i rast podrške građana ulasku BiH u EU.

Sporazum u vezi sa Mostarom, koji je omugućio održavanje izbora nakon kojih je Mostar konačno dobio gradonačelnika, naveo je on, pokazuje da je moguće ostvariti napredak i kada su teške teme u pitanju.

Sattler je istaknuo da Evropska unija očekuje da vidi u BiH angažman po svih 14 ključnih prioriteta i napore političkih lidera na rješavanju ovih pitanja. Poručio je da EU želi da vidi političko liderstvo na djelu i spremnost na kompromis.

On je naveo da više od 80 odsto građana želi da BiH bude dio EU te da je to jedini vanjskopolitički cilj o kojem su saglasni svi.

Sattler je pozvao sve zvaničnike da se snažnije i brže angažuju u ovim pitanjima, ističući da je, također, potreban i veći angažman građana, pogotovo mladih ljudi, čiji glas treba da se čuje.

- U njihovom interesu je da ova zemlja bude funkcionalnija, ali se bojim da ćemo nastaviti gledati odlazak mladih – rekao je on.

Kada je riječ o Visokom sudskom i tužilaškom vijeću, Sattler je naveo da građani u BiH najmanje povjerenja imaju upravo u pravosuđe, da je više od 70 odsto njih nezadovoljno vladavinom prava i ovom oblašću. Dodao je da od novog rukovodstva VSTV-a očekuje da bude uzor svima i da krene pozitivnim koracima.

Govoreći o Uredu visokog predstavnika u BiH, Sattler je ponovio stav da je postojanje ovakve institucije u BiH dugoročno nekompatibilno s članstvom u EU. Istaknuo je da je s vremenom potrebno smanjivati ovlaštenja visokog predstavnika i ići ka postepenom gašenju OHR-a.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...