KLUB POSLANIKA DF-a: “Vlada Federacije nije zaštitila građane i, ako to ubrzo ne učini, na pomolu je katastrofa”

Klub Demokratske fronte je već na samom početku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predložio da se mijenja dnevni red i da prva tačka, a ne 13., kako je bilo predviđeno, bude informacija o posljedicama Covida na zdravstveno stanje stanovništva i ekonomski aspekt krize, ali s fokusom na vakcinaciju.

  • Politika

  • 24. Feb. 2021  24. Feb. 2021

  • 3

Počela je 19. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Poslanici će razmatrati više zakona u formi nacrta - o advokaturi, o vještacima u FBiH, o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Jedna od tačaka dnevnog reda je i Plan za vakcinisanje protiv Covida-19 u FBiH. 

Na dnevnom redu je i Nacrt programa rada Predstavničkog doma za 2021. godinu, te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Srednjoročni program održavanja, zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove autocesta, brzih cesta i magistralnih cesta za period 2020 – 2023. godine.

Sjednica se zbog tehničkih problema ne može pratiti putem YouTubea, kao što je planirano, stoga se pojedini poslanici oglašavaju i putem Faceooka.

Klub Demokratske fronte je već na samom početku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predložio da se mijenja dnevni red i da prva tačka, a ne 13., kako je bilo predviđeno, bude informacija o posljedicama Covida na zdravstveno stanje stanovništva i ekonomski aspekt krize, ali s fokusom na vakcinaciju. To je u konačnici prihvaćeno, jer je, kako ističu u Klubu DF-a, u najmanju ruku nedopustivo da se govori o bilo čemu drugom osim o vakcinaciji na početku zasjedanja, piše "Oslobođenje".

- U ovom momentu ne postoji važnije pitanje od pitanja zaštite zdravlja građana. Ignorantski odnos nadležnih iz njima znanih razloga može ukazivati da su indolentni, jer su vakcinisani ili zdravstveno neprosvijećeni. S obzirom na njihovo formalno obrazovanje, ostaje za razmišljanje o čemu se radi. Vlada Federacije nije zaštitila građane i, ako to ubrzo ne učini, na pomolu je katastrofa. Odbor za zdravstvo Federalnog parlamenta predložio je zaključak da Vlada Federacije ide u direktne pregovore sa proizvođačima vakcina. U konačnici, postavlja se pitanje neiskorištene mogućnosti interventnog uvoza vakcina koje nemaju dozvolu za stavljanje u promet kroz dogovor na nivou entitetskih vlada - napisala je na svom Facebook profilu Alma Kratina, šefica Kluba poslanika DF-a.

Nadalje je istaknula da je Vlada FBiH dužna zaštititi građane, i to na način da obezbijedi vakcinu onima koji što prije žele vakcinaciju, ali i kroz kampanju o važnosti vakcinacije koja utječe na svijest onih građana koji izražavaju sumnju u ispravnost vakcinacije, što, također, nije učinjeno.

- Vlada  Federacije je dužna brinuti o zaštiti zdravlja svih svojih građana, baš kao i Vijeće ministara o svim građanima Bosne i Hercegovine - zaključuje Kratina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...