VELIKI USPJEH GENIJALNIH HERCEGOVKI: Mostarski “Novi put” dobio uglednu svjetsku nagradu

Zbog pandemije koronavirusa, ceremonija dodjele nagrada održana je 24. febrara 2021.u Švedskoj uz prijenos uživo putem interneta i društvenih mreža.

  • Društvo

  • 25. Feb. 2021  25. Feb. 2021

  • 0

Udruženje “Novi put” iz Mostara dobitnik je prestižne međunarodne nagrade za 2021. godinu, koju za borbu protiv trgovine djecom i seksualnog iskorištavanja djece dodjeljuje Fondacija "Child10" iz Kraljevine Švedske, kao i nagrade njenog veličanstva, švedske kraljice Silvije i njene Fondacije „Briga o djeci“.

“Novi put” iz Mostara jedna je od samo deset nagrađenih organizacija, izabranih između više od 90 nominacija iz 27 zemalja širom svijeta, navodi se u saopćenju za javnost.

Ova bh. nevladina organizacija je jedina u Bosni i Hercegovini koja je dobila ovu nagradu i koja je pohvaljena za „svoje napore i doprinos s ciljem iskorjenjivanja svih oblika eksploatacije djece i djevojaka u Bosni i Hercegovini“.

“Izuzetno smo ponosni što smo odabrali nagrađene organizacije. Radujemo se podršci njihovom hrabrom i dojmljivom radu”, kazao je Jacob Flärdh, generalni sekretar Fondacije "Child10".

Zbog pandemije koronavirusa, ceremonija dodjele nagrada održana je 24. februara 2021. u Švedskoj uz prijenos uživo putem interneta i društvenih mreža.

Nagrađenima se obratila i predstavnica njenog veličanstva, švedske kraljice Silvije te švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

alt

Udruženje “Novi put” iz Mostara zahvaljuje na nagradi, jer se radi o jednom od najuglednijih priznanja koje se može dobiti u svijetu za ovaj oblik društvenog angažmana s ciljem zaštite djece i žena.

“Ponosni smo što smo dobitnici ove nagrade, koja nam mnogo znači i podstrek nam je za naše daljnje aktivnosti. Vjerujemo da će ovo biti podsticaj i za druge organizacije u BiH da se još aktivnije uključe u problem zaštite djece i žena, na kojem se u našoj zemlji još nedovoljno radi”, kazala je predsjednica Udruženja “Novi put” iz Mostara Abida Pehlić nakon što su objavljene nagrade.

Udruženje “Novi put” iz Mostara osnovale su 2010. godine žene s višegodišnjim iskustvom u borbi protiv trgovine ljudima. Njihovi glavni ciljevi su prevencija i borba protiv trgovine ljudima, rodno zasnovanog nasilja i zlostavljanja djece.

alt

Svjetski izvještaj o trgovini ljudima Ureda Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) pokazuje da su svaka treća žrtva trgovine ljudima djeca prvenstveno djevojke i da 95 posto žrtava trgovine ljudima zbog seksualnog iskorištavanja čine djevojke i žene.

„Novi put“ će postati dio udarne grupe deset organizacija iz različitih dijelova Evrope koja će ove godine raditi u okviru izabrane teme "Child10" - „Prava djevojčica nemaju cijenu“ kako bi poboljšali sistem zaštite djevojaka kojima se trguje u Evropi. Udruženje će, također, dobiti grant njenog veličanstva, švedske kraljice Silvije i njene Fondacije „Briga o djeci“ te program organizacijske i individualne podrške dugoročnoj održivosti organizacije.

Više u videoprilogu:

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...