“SLOBODNA BOSNA” OTKRIVA: Ovo su glavni favoriti na izborima u Travniku

Tročlana koalicija “Naša travnička priča” kandidirala je Harisa Kanižu za načelnika Travnika, a kandidat SDA za ovu funkciju bit će Kenan Dautović.

  • Politika

  • 25. Feb. 2021  25. Feb. 2021

  • 6

Lideri Socijaldemokratske partije, Naroda i pravde i Naše stranke Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Predrag Kojović jučer su se u Sarajevu dogovorili o zajedničkom sudjelovanju na prijevremenim izborima u Travniku. 

Tročlana koalicija pod nazivom "Naša travnička priča" kandidovat će za načelnika Travnika advokata Harisa Kanižu, koji je bio kandidat partije Narod i pravda i na lokalnim izbrima 15. novembra.

alt

Kaniža je na lokalnim izborima 15. novembra u Travniku osvojio 14,19 posto, tačnije 3.177 glasova, te je završio na trećem mjestu, iza prvoplasiranog kandidata SDA, dr. Mirsada Pece (10.204 glasa), koji je preminuo na dan izbora, i drugoplasiranog kandidata HDZ-a Gorana Pejakovića (6.597 glasova).

Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne”, jučer je u poslijepodnevnim satima i SDA izabrala svog kandidata za načelnika Travnika. Kako se i očekivalo, to je nedavno penzionisani brigadni general Kenan Dautović, koji se do sada nije angažirao u politici.

alt

Ranije je HDZ BiH saopćio da će bojkotirati izbore u Travniku, jer smatra da su prijevremeni izbori bili nepotrebni i da je CIK trebao, nakon smrti prvoplasiranog kandidata, doktora Pece, po automatizmu proglasiti pobjedu drugoplasiranog kandidata Gorana Pejakovića, koji je iz reda HDZ-a.

Bez obzira na to hoće li se pojaviti još neki kandidat za općinskog načelnika, posve je jasno da će se glavna bitka voditi između kandidata SDA Kenana Dautovića, novajlije u politici, i kandidata koalicije "Naša travnička priča" Harisa Kaniže, koji ima solidno političko iskustvo, jer je ranije bio angažiran u Stranci za BiH, odakle je prešao u Narod i pravdu.

Jasno je, također, da će ishod ovog dvoboja biti krajnje neizvjestan, jer će ovog puta Haris Kaniža, kandidat partije Narod i pravda, dobiti podršku travničkih pristalica SDP-a i Naše stranke.

Bit će ovo prvi veliki okršaj koalicione “trojke” potiv SDA izvan Sarajevskog kantona, gdje je “trojka” (plus Hadžibajrićeva Nezavisna lista) odnijela tijesnu pobjedu nad SDA.

U Mostaru je sarajevska “četvorka” nastupala kao “dvojka” (SDP i NS) i, kao što je poznato, osvojila je više nego duplo manje glasova od SDA.

Prvi pravi okršaj u najjačem sastavu dva rivalska tabora koja se bore za prevlast na bošnjačkoj političkoj sceni odigrat će se u Travniku, što bi, ujedno, mogao biti i prvi indikator stvarne snage “trojke” izvan Sarajeva, ali i pokazatelj trenutne snage SDA, koja je tokom posljednjih nekoliko mjeseci prolazila kroz turbulentno razdoblje. 

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...