DRAMATIČNO U SARAJEVU: Sebija Izetbegović moli građane za pomoć...

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 214 uzoraka na koronavirus, a 78 je pozitivnih i svi su iz Kantona Sarajevo.

  • Vijesti

  • 26. Feb. 2021  26. Feb. 2021

  • 1

U klinikama KCUS-a smještena su 144 bolesnika s kliničkom slikom Covida-19, a na intenzivnoj njezi je 27 izrazito teških bolesnika . Na Podhrastovima je 90 bolesnika, a 17 ih je na intenzivnoj njezi. 

S današnjim danom, 33 uposlenika KCUS-a su pozitivna na koronavirus, a 18 ih je u izolaciji. Ukupno su 254 uposlenika KCUS-a danas odsutna s posla po osnovu bolovanja.  

- S obzirom na činjenicu da u KCUS imamo i 301 uposlenika s invalidnošću druge kategorije, to su ukupno 554 uposlenika koji ne mogu dežurati. Pritisak na KCUS ozbiljno bolesnih raste pa molim građane da budu strpljivi i disciplinovani da bismo mi mogli pružiti adekvatnu uslugu svima kojima je potrebna. Činjenica je da je porast broja zaraženih i bolesnih veći, vjerovatno će i rasti, ali je važno da ne bude naglog priliva prevelikog broja bolesnih. Molim sve građane da pomognu da prođemo kroz ovaj treći val što je moguće bezbolnije, da propisno nose maske pokrivajući nos i usta, da često peru ruke, izbjegavaju svaku vrstu okupljanja, prozrače često prostorije u kojima borave. I zdravstveni radnici se razbolijevaju u većem broju pa molim da nam pomognete u pokušaju da zaštitimo sistem od koga svi bolesnici zavise, i oni koji trebaju liječenje, a nisu Covid-bolesnici, i odrasli, i djeca. Također, obavještavam da su naši uposlenici sa mikrobiologije - dijagnostička disciplina izolovali novi soj virusa, tzv. britanski soj. Od 18 uzoraka naših bolesnika, kod 15 je izolovan taj novi, mutirani soj - kazala je za "Hayat" prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...