EVROPSKA DRŽAVA NA VELIKOM ISPITU: Epidemija bukti, premijer upozorava: "Bolnice su nam na rubu potpune katastrofe"

Češka se u petak približila broju od 20.000 umrlih od koronavirusa od početka pandemije, a bolnički sistem joj je prenapregnut do krajnjih granica, piše agencija DPA.

  • Svijet

  • 26. Feb. 2021  27. Feb. 2021

  • 0

Ministar zdravstva Jan Blatny je rekao da je umrlo 19.999 ljudi koji su bili pozitivni na testiranju na koronavirus.

Broj zaraženih od početka pandemije je u posljednja 24 sata narastao za dodatnih 14.457 na više od 1,2 miliona. Češka ima 10,7 miliona stanovnika. 

Premijer Andrej Babiš je upozorio ove sedmice da se zemlja približava potpunoj "katastrofi" u bolnicama ukoliko se ne smanji broj zaraženih. 

Parlament je u petak usvojio zakon koji vladi omogućuje da poduzima dalekosežna ograničenja, poput zatvaranja prodavnica. 

Vlada je također dala zeleno svjetlo za razgovore s Njemačkom i Poljskom o prebacivanju pacijenata s koronavirusom kojima je potrebno intenzivno liječenje. 

Ministar Blatny je rekao da će se to realizirati samo u slučaju prijeke potrebe. Blizu 7200 pacijenata se liječi u bolnicama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...