LEGALNO NAORUŽANI DO ZUBA: U Bosni i Hercegovini registrovana...

...čak 314.323 komada legalnog oružja.

  • Hronika

  • 27. Feb. 2021  27. Feb. 2021

  • 1

Vidljivo je to iz Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH 2021. - 2024. godine, koju je nedavno usvojilo Vijeće ministara BiH, pišu "Nezavisne novine".

U 2019. godini, kako je navedeno u ovoj strategiji, u FBiH je bilo registrovano 182.508 komada oružja, 127.824 ih je u RS-u te 3.991 u Brčko distriktu.

U strategiji je ukazano na nekoliko osnovnih izazova kada je riječ o zloupotrebi oružja u BiH, sa posebnim akcentom na nedozvoljeno držanje naoružanja.

"Nedozvoljeno posjedovanje oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki BiH. Oružje se često zloupotrebljava u kontekstu razbojništva i izazivanja opšte opasnosti", ističe se u ovoj strategiji.

Kako se dodaje, raširena je i zloupotreba oružja u kontekstu nasilja u porodici i intimnog partnerskog nasilja, a postojeće mjere i prakse za kontrolu oružja nedovoljno uvažavaju rizike zloupotrebe oružja u ovom kontekstu.

"Zloupotreba oružja ima izraženu rodnu dimenziju i muškarci čine ogromnu većinu počinilaca incidenata oružjem", navodi se u strategiji.

Inače, kako se dodaje u spomenutoj strategiji, prema podacima istraživanja, u 2016. godini najveći broj oružja u BiH - 290.720 (77,3 odsto) - bio je kod građana.

U strategiji se ističe da su od 2016. do 2020. u BiH ukupno uništena 21.144 komada i dijela malog oružja i lakog naoružanja.

"Tim aktivnostima građani BiH su upozoreni na opasnosti koje prijete od oružja koje je proglašeno viškom, od slabo osiguranog ili nezakonitog oružja i koliko to oružje utječe na njihovu sigurnost. Realizacijom tih akcija dat je veliki doprinos poboljšanju cjelokupne stabilnosti, kako u BiH, tako i u regionu, pa i šire", ističe se u Strategiji.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...