ANUBiH UPUTIO APELACIJU OHR-u: Hoće li Inzko nešto poduzeti?

Nakon što je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine odbilo upisati u Registar pravnih osoba Akademiju nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) ne obazirući se na odluku Ustavnog suda BiH po kojoj to treba izvršiti, u ANUBiH poduzeli su novi korak.

  • Društvo

  • 27. Feb. 2021  27. Feb. 2021

  • 4

"Podnijeli smo apelaciju Uredu visokog predstavnika u BiH. Smatramo da OHR jedini ima snagu da nešto učini po tom pitanju. Vidjet ćemo šta će biti na kraju. Akademija je važna institucija u svakoj državi i nije slučajno da oni koji su protiv BiH, opstruiraju njen upis u Registar pravnih osoba. Znaju da je ANUBiH od fundamentalnog značaja za državu", kaže za "Faktor" Muris Čičić, predsjednik ANUBiH.

Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić o svemu ovome govori sljedeće: "Ono što je jasno i što predstavlja činjenicu jeste da je Ustavni sud BiH naložio upisivanje ANUBiH u Registar, što se može vidjeti u zaključku odluke."

Pod pretpostavkom da je Ministarstvo ponovo odlučivalo o zahtjevu za upis u Registar na osnovu odluke Ustavnog suda te donijelo negativno mišljenje o upisu samo kako bi se formalno zadovoljilo ponovno odlučivanje o zahtjevu udruženja, ne može se smatrati da je odluka Ustavnog suda suštinski provedena.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...