ZNATE LI KAKO SE PRAVI PEČENI ŠEĆER: Recept star 100 godina (VIDEO)

Osnovni sastojci su šećer, mlijeko i orasi.

  • Gastro

  • 27. Feb. 2021  

  • 0

Porodica Husejnović iz Tuzle, bavi se proizvodnjom tradicionalnog pečenog šećera koji se koristi kao dodatak kafi. Kako kažu, jedini su u BiH koji sve vlastitim rukama rade od početka do kraja procesa proizvodnje. Od ovog posla žive tri člana porodice Husejnović te jedna uposlenica.

Pečeni šećer „Guber“ dobio je naziv po banji Guber Srebrenica jer je vlasnik firme rodom iz ovog grada. Recept je star jedno stoljeće, ali je dorađen uz pomoć tehnologa. Osnovni sastojci su šećer, mlijeko i orasi. Proces pravljenja nije kompleksan, ali zahtijeva pažnju i preciznost, piše Oslobođenje.

- Kad se rastopi šećer sa mlijekom, onda se dodaje količina bijelog šećera ponovo i to se miješa povremeno. Kada provri, miješa se konstantno jedno vrijeme i onda odlazi na hlađenje. Tu se ponovo miješa, dodaju se orasi i onda istresamo u plehove. Tu se hladi i dolazi na red da se siječe, kaže nam Elmira Husejnović, suvlasnica obrta Guber.

Nakon rezanja i pakovanja, šećer ide u distribuciju. Husejnovići pečeni šećer prodaju u cijeloj BIH u više od 250 marketa.

Na zahtjev kupaca proširili su asortiman na šest artikala, svi su na bazi pečenog šećera.

- Uz pomoć našeg tehnologa smo uradili pečeni šećer, ali sa karamelom, to je mekša varijanta. Uradili smo karamelu sa orahom. To smo radili par mjeseci dok narod to nije prihvatio. Onda smo pravili karamelu sa lješnjakom, nakon nekog vremena radili smo karamelu sa susamom, sve to jer su kupci tražili, a nama je to najvažnije govori Admir Husejnović, suvlasnik obrta Guber.

Kako se lomi šećer i da li će se asortiman proširivati pogledajte u priči Vahidina Mujagića.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...