AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR OBEĆAO: "SAD više neće poduzimati..."

Američki državni sekretar Antony Blinken je, govoreći o vanjskopolitičkim prioritetima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), poručio da njegova zemlja više neće poduzimati skupe vojne intervencije u drugim zemljama u ime demokratije, niti pokušavati vojnom snagom zamijeniti autoritarne režime.

  • Svijet

  • 03. Mar. 2021  04. Mar. 2021

  • 1

Blinken je na konferenciji za novinare u State Departmentu saopćio vanjskopolitičke prioritete administracije Joea Bidena.

Objašnjavajući da je jedan od prioriteta borba protiv epidemije koronavirusa (Covid-19), odnosno globalna zdravstvena sigurnost, Blinken je rekao kako su među prioritetima i preokret globalne ekonomske recesije i ponovno oživljavanje demokratije.

SAD će promovirati demokratiju na globalnom nivou, rekao je Blinken, te dodao: “Ali nećemo pokušavati vratiti demokraciju skupim vojnim intervencijama ili pokušajima nasilnog rušenja autoritarnih režima. U prošlosti smo koristili ove taktike. Međutim, unatoč dobroj namjeri, nisu uspjeli. Dali su lošu reputaciju za ponovno oživljavanje demokratije i narušili povjerenje u američki narod. Mi ćemo drugačije raditi.”

Naglasio je da će Biden dati prioritet diplomaciji nad vojnom moći. Prema riječima Blinkena, SAD je naučio teške lekcije iz ratova i američki narod je umoran od dugotrajnih američkih intervencija.

Blinken je pojasnio kako vojna sila igra ograničenu ulogu u izgradnji trajnog mira, posebno nakon intervencija u Afganistanu i na Bliskom istoku. “Kada u budućnosti budemo trebali koristiti vojnu silu, to ćemo činiti samo ako su naši ciljevi i misije jasni i ostvarivi, u skladu s našim vrijednostima, zakonima i uz pristanak američkog naroda. I to ćemo raditi zajedno s diplomatijom”, rekao je Blinken.

Govoreći o odnosima SAD-a i Kine, prenosi "Anadolu Agency", Blinken je ocijenio kineske odnose sa SAD-om kao “najveći geopolitički testom 21. stoljeća”.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...