KNEZOVIĆ SAVJETUJE ČOVIĆU: "Ne trošite energiju na pregovore sa SDA, lobirajte u SAD!"

Hrvati u BiH svoju energiju ne trebaju trošiti na pregovore sa SDA i Izetbegovićem nego na, smatra Knezović, lobiranje u SAD-u i Izraelu, jer je Bakir Izetbegović navodno izjavio kako ne želi postići dogovor s Čovićem oko izmjena Izbornog zakona u BiH.

  • Mini market

  • 03. Mar. 2021  04. Mar. 2021

  • 11

Politički aktivist Marijan Knezović kaže za Bild.ba kako to, zapravo, znači da Izetbegović ne želi postići dogovor s Hrvatima kao takvima.

– Gospodin Izetbegović, ako ga za potrebe ove izjave tako možemo zvati, kaže kako uopće nema ambiciju s Draganom Čovićem postići dogovor oko izmjene Izbornog zakona. Ma nemoj?! Gospodinu Izetbegoviću, ili meni, se može sviđati ili ne sviđati to što je upravo gospodin Čović apsolutno legitiman predstavnik hrvatskog naroda u BiH. Stoga, kada Izetbegović kaže kako nema ambiciju postići dogovor s Draganom Čovićem, odnosno predstavnikom Hrvata, to de facto znači kako on nema želju postići dogovor s Hrvatima uopće – rekao je Knezović.

Komentirajući političke odnose u BiH, Knezović poraznim ocjenjuje činjenicu da se “sarajevske kabadahije prema Hrvatima odnose s visoka”.

– Upravo to je slika i prilika njegove, ali i očeve politike proteklih desetljeća. Ono što je u cijeloj priči svakako problem jest činjenica da Dragan Čović degradiranja izborne volje hrvatskog naroda shvaća potpuno olako pa i dopušta da se prema njegovom narodu i njegovim političkim predstavnicima sarajevske kabadahije odnose s visoka. To je nedospustivo govori Knezović.

Podsjećamo, Izebegović je sinoć u intervjuu za FTV rekao da će SDa i HDZ teško postići dogovor oko izmjena Izbrnog zaona jer su pozicije jako udaljene, sli da uprkos tome vrijedi pokušati. 

- Mislim da će se nažalost jako teško doći do dogovora, s obzirom na vrlo udaljene pozicije SDA i HDZ-a. Pa i udaljene presude koje moramo implementirati. Presuda Ustavnog suda po apelaciji Ljubić na kojoj insistira HDZ i sve presude Evropskog suda za ljudska prava na kojima insistira SDA. Do približavanja će teško doći ali moramo pokušati - rekao je Izetbegović.

Izetbegović navodi da SDA od početka stoji na tzv. građanskom principu koji je potvrđen kroz niz presuda Evropskog suda za ljudska prava.

- Zahtjev SDA je da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje ima jednaka prava, da može glasati za koga god hoće i kandidovati se za svaku poziciju. I bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona. Zato nisam optimista da ćemo uopšte doći do dogovora, a naročito da ćemo lako doći do njega, ali moramo pokušati - kaže on.

Ističe da je HDZ potpisao da će zajedno sa SDA naći model koji će implementirati sve ovo.

- HDZ ima svoje zahtjeve i oni se baziraju na presudama Ustavnog suda u kojima se zaista spominje legitimitet. Na tom balansu etničkog i građanskog je Bosna koncipirana u Dejtonu i eventualne dopune i promjene Izbornog zakona će biti koncipirane na tom balansu gdje SDA zagovara građanski princip i ono na čemu SDA posebno insistira je da se ukloni asimetrija funkcionisanja Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH, odnosno da se oslobodi kapacitet većine u Predstavničkom domu. U ovom času Dom naroda guši odluke i volju većine iz Predstavničkog doma. Dom naroda može štititi, kao u RS-u, isključivo vitalni nacionalni interes i to je taj kompromis koji SDA očekuje od HDZ-a. Ako je HDZ spreman to prihvatiti i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, što nije lako, mislim da tada imamo šansu da napravimo neki rezultat - naglasio je predsjednik SDA. 

- Nećemo uopšte pristati ni na kakve nove izborne jedinice - kategoričan je Izetbegović.

Na pitanje zašto u pregovorima nema i građanskih stranaka kaže da bi tu trebale biti sve stranke, ali i jedna široka lepeza nevladinih organizacija, intelektualaca, eksperata.

- Svi moramo biti zainteresirani i svi imamo pravo baviti se takvim pitanjima. Ne samo HDZ i SDA. Mislim da je ovo jedan potpuno reducirani model protiv kojeg je bila SDA, ali mi smo od prijatelja iz međunarodne zajednice, konkretno SAD-a i Brisela, zamoljeni da napravimo prvi korak na kojem će kasnije interresorna grupa bazirati svoj rad. Ja uopšte nemam ambiciju postići definitivan dogovor sa Draganom Čovićem, ali oni od nas očekuju onako kako smo Mostar riješili - kazao je Izetbegović. 

loading...

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...