SKANDALOZAN ZAHTJEV TUŽIOCA SERHATLIĆA: Traži da se Enver Bijedić proglasi krivim i kazni prije suđenja!

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona uputilo je prijedlog tuzlanskom Općinskom sudu da Enveru Bijediću izrekne mjeru zabrane obavljanja dužnosti poslanika u Parlamentu BiH do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka koji se trenutno vodi protiv njega u predmetu "Rudnik". Odbrana Envera Bijedića ovaj zahtjev smatra skandaloznim presedanom.

  • Društvo

  • 04. Mar. 2021  04. Mar. 2021

  • 1

Bijedić je, podsjetimo, privođen nedavno zajedno s Amirom Sušićem, Atifom Mujkićem, Dženanom Mujkićem, Amirom Tursunovićem i Azizom Čačkovićem.

Tužilaštvo TK protiv njih provodi istragu zbog sumnje da su počinili udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima primanje dara ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem.

Nakon krim-obrade u SIPA-i, pušteni su na slobodu.

Mjera protiv Bijedića, koju je zatražio postupajući tužilac Ćazim Serhatlić, dodatna je mjera u odnosu na one koje su cijeloj grupi već određene.

Podsjetimo, Sud je ranije Bijediću izrekao mjeru zabrane posjećivanja i dolaska u Rudnik soli d. d. Tuzla.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Enver Bijedić kazao je nakon izlaska iz pritvora kako su "navodi Tužilaštva TK apsolutno neistiniti i da on kao predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH nema nikakav utjecaj na provođenje javnih tendera ni drugih stvari kojima se bave javna preduzeća".

LIČNI MOTIVI TUŽIOCA SERHATLIĆA

“Zašto je do ovoga došlo? Prilikom izlaska iz SDP-a mi smo osnovali Socijaldemokrate i na zadnjim izborima napravili smo spektakularan rezultat, treći smo po snazi u TK i raspolovili smo izborni rezultat SDP-a sa prošlih izbora, najveća smo konkurencija i protivnik i najizgledniji kandidat da na opštim izborima popravimo taj rezultat i budemo još bolji. Ko je u svemu tome učestvovao? Treba da se zna da ljudi koji vode Kantonalnu orgnizaciju SDP-a i Grad Tuzlu, imaju jasan strah da ćemo napraviti taj rezultat. Pri tome imaju svoje saradnike u Tužilaštvu TK, prije svega tužioca Ćazima Serhatlića, koji je dugo godina radio u opštoj administraciji u Tuzli, bio šef inspekcija, čovjek čije je dijete zaposleno bez konkursa u Javno preduzeće 'Centralno grijanje' Tuzla i, što je naijinteresantnije, čovjek koji ima lične motive da mi se sveti, jer u vrijeme kada sam bio ministar prometa i komunikacija FBiH prijetio mi je i reketirao da će, ukoliko ne zaposlim njegovu ženu u 'BH Telecom', zabraniti rad svih baznih stanica oko Tuzle. To nisam uradio i on koristi svaku priliku da mi se osveti”, rekao je Bijedić na konferenciji za novinare.

Istaknuo je kako je ovo, ujedno, “poziv VSTV-u i Uredu disciplinskog tužioca da pročitaju sve primjedbe koje su njima upućene u prethodnih godinu i više dana”.

“Da li takav lik može obavljati dužnost kantonalnog tužioca? Ukoliko ovo što sam rekao nije istina, spreman sam da odgovoram krivično. Ukoliko jeste, nadam se da postoji neki institut iznad Tužilaštva TK, jer su to, izgleda, najveći gospodari svih situacija u TK i privrednih, političkih i drugih. Nemaju iznad sebe nijednu instancu kojoj se bilo koji građanin BiH može obratiti”, poručio je Bijedić, čiji se pravni zastupnik usprotivio izricanju mjere zabrane obavljanja djelatnosti poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH.

OPASAN PRESEDAN

Odbrana Envera Bijedića smatra da je zahtjev Tužilaštva potpuno neosnovan, jer Bijedić ni na koji način ne ometa istragu i suđenje.

Odbrana smatra da je Tužilaštvo potpuno zanemarilo činjenicu da je organizovalo pres-konferenciju na kojoj je iznijelo puna imena i prezimena osumnjičenih i sve ono što im se stavlja na teret.

“Na ovaj način je, po stavu odbrane, Tužilaštvo u javnosti nastojalo stvoriti dojam da su osumnjičeni krivi i prije bilo kakve odluke suda, što predstavlja direktno kršenje presumpcije nevinosti. Ovo je učinjeno prije nego što su osumnjičeni bili i ispitani.”

Odbrana apostrofira činjenicu da se Enver Bijedić nije pozivao na poslanički imunitet od krivičnog gonjenja, ali da i jeste tražio imunitet u odnosu na radnje za koje mu se traži određivanje mjera zabrane u krivičnom postupku. Zakonom nije propisano šta poslanik može ili ne može govoriti u Parlamentu BiH. Odbrana navodi da Bijedić nije ulazio u pitanja koja se tiču krivičnog postupka protiv njega, poštujući načelo tajnosti istrage.

“Samo zato, jer takva mjera predstavlja neviđen presedan i onemogućavanje zastupnika da slobodno govore o problemima u
državi, Enver Bijedić se pozvao na imunitet, ali u odnosu na mjeru zabrane kao sastavni dio krivičnog postupka, a nikako u odnosu na krivično djelo koje mu Tužilaštvo sada stavlja na teret.”

Odbrana Envera Bijedića savim je uvjerena da će Općinski sud odbaciti zahtjev tužioca Serhatlića kao neosnovan.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...