SVE PO PLANU: Dionica Tarčin - Ivan dobiva obrise, pogledajte kako će izgledati (VIDEO)

Radovi na poddionici autoceste na Kordidoru 5C Tarčin – Ivan su u punom jeku, prenosi Hrvatski medijski servis. Poddionica je podijeljena na dva lota. LOT 1 uključuje dio od Tarčina do ulaza u Tunel Ivan, dok je LOT 2 sam Tunel Ivan. Jedan od zaštitnih znakova LOT-a 1 je vijadukt Raštelica 2, dug 610 metara, koji sa svojih 19 raspona premoštava magistralnu cestu M-17 i širu dolinu.

  • Ekonomija

  • 05. Mar. 2021  05. Mar. 2021

  • 0

„Radovi su počeli 31. kolovoza 2020. godine. Imali smo ozbiljne zahvate od samog početka tako da sada imamo i ozbiljan rezultat nakon nekih 4-5 mjeseci. Na vijaduktu Raštelica 2 urađeni su svi šipovi, ukupna dužina šipova je bila nekih 4,3 kilometra, urađeno je 50 odsto temeljnih stopa i stubova, na desnom objektu urađene su dvije rasponske konstrukcije i na lijevoj jedna, te se vrši priprema za daljnji nastavak radova na ovome vijaduktu“, kazao je Ermin Handžar, šef projekta na poddionici Tarčin – Ivan.

altFoto: AC FBiH

Na vijaduktu Raštelica 1 urađeno je pola od ukupne količine šipova, započeti su radovi na temeljnim stopama, te su počeli radovi na jednom stubu. Pripremljeni su i obalni stubovi tako da je dinamika u planiranom okviru, na nekim mjestima i ispred. Ovaj ugovor je podijeljen na sedam sektora i na svakome od sektora se odvijaju radovi.

LOT 2 ukupne dužine je dva kilometra, a sam tunel Ivan 1.750 metara. Ovo je dvocijevni tunel, gdje svaka cijev služi za jedan smjer prometa. Unutar tunela predviđeno je pet poprečnih veza za pješake i jedna konekcija za interventna vozila u slučaju nekih nezgoda.

„Do sada je iskopano 75 odsto tunela. Dinamika je zadovoljavajuća, čak smo i ispred što se tiče radova iskopa i primarne podgrade. Tunel se izvodi po novoj austrijskoj tunelskoj metodi, što je već kod nas postala klasična metoda, tako da, kada se uzmu svi parametri, s dinamikom radova nećemo imati problema“, kazao je Handžar.

altFOTO: AC FBiH

Tunel Ivan nastavlja se na LOT 1 koji iznosi 4,9 kilometara tako da je ukupna dužina poddionice Tarčin – Ivan 6,9 kilometara. Na ovu poddionicu nadovezuje se spojna cesta na kojoj će se nalaziti buduće naplatne kućice, a koja će osigurati komunikaciju između magistralne ceste M-17 i autoceste A1.

Na ovoj poddionici trenutno je angažirano 200 radnika, a u jeku sezone bit će angažirano više od 400 radnika koji će raditi aktivno na oba lota. Na tunelu se radi u tri smjene, dok se na trasi radi u jednoj smjeni. Dnevna dinamika je na zadovoljavajućem nivou i u skladu je s dostavljenom dinamikom radova.

altFoto: AC FBiH

„Što se tiče radova na Tunelu Ivan, bilo je poteškoća s geologijom i zbog pojave podzemnih voda. Rješavamo i to tako da se radovi odvijaju nesmetano i bez zastoja. U lijevoj tunelskoj cijev nam je preostalo 411 metara, a u desnoj tunelskoj cijevi ostalo je još za iskopati 566 metara. Proboj tunela predviđa se sredinom lipnja mjeseca“, izjavio je Damir Peštelić, predstavnik izvođača radova.

Plan je da se poddionica Tarčin – Ivan pusti u promet na početku ljeta 2022. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...