„BAHATO I BEZ POVODA JE POPLJUVAO…“: Vučićev intervju Hadžifejzoviću odjeknuo u Hrvatskoj poput bombe

Pitanje o tome je li, hodajući sa Šešeljem po brdima oko opsjednutog Sarajeva bio u prilici pucati na taj grad, ipak ga je posebno uznemirilo.

  • Regija

  • 06. Mar. 2021  06. Mar. 2021

  • 4

Istarska Malvazija "loše je vino koje ništa ne valja", a Srbija proizvodi puno bolja vina, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić novinaru i voditelju Senadu Hadžifejzoviću u intervjuu emitiranom u petak, u kojem se pravdao zbog saradnje s Vojislavom Šešeljem i ustvrdio da se od tada promijenio.

"Vino (Malvazija) je odvratno i niko ne može da ga pije", kazao je Vučić za sarajevsku komercijalnu televiziju Face u intervjuu snimljenom ranije ove sedmice, kada je lično donio BiH donaciju od 10 hiljada vakcina protiv Covida-19, piše Hina.

Svoje uvrede na račun čuvenog istarskog vina Vučić je izrekao bez posebnog povoda u intervjuu emitiranom u petak, u kojemu je bio suočen s puno ozbiljnijim pitanjima od kojih je jedno bilo "je li on pucao na Sarajevo".

 

Pitanje je bilo potaknuto snimkama opsade glavnog grada BiH kojima je dokumentirano da je Vučić bio u okolici zajedno sa svojim tadašnjim stranačkim šefom i četničkim vojvodom osuđenim zbog ratnih zločina Šešeljem.

Malvazija se ničim izazvana pojavila kao tema u intervjuu kao Vučićev pokušaj da time ilustrira tvrdnju kako Srbi ne cijene dovoljno ono što sami imaju pa tako bezrazložno zbog sentimenata piju loša vina, kakvim je okvalificirao čuveno istarsko vino, iako su im, po njegovoj ocjeni, na raposlaganju puno bolja, koja sami proizvode, ali ne cijene ih.

Pitanje o tome je li, hodajući sa Šešeljem po brdima oko opsjednutog Sarajeva, bio u prilici pucati na taj grad, ipak ga je posebno uznemirilo.

"Nisam pucao, ali sam bio na Palama i radio svoj posao", kazao je Vučić ljutito.

Dodao je da se ne želi pravdati, jer "nikad u životu nije uzeo snajper". 

U ratu, kada je bio Šešeljev bliski saradnik, sadašnji predsjednik Srbije je kao novinar radio i na televiziji bosanskih Srba sa sjedištem na Palama. 

Vučić je na pitanje o svojoj ulozi dok je bio Šešeljev saradnik odgovorio konstatacijom da se "samo magarac ne mijenja" dodavši da nije ništa skrivao kada je odlučio mijenjati političke stranke kojih je bio član.

"Ne mijenjate zemlju, rod, ime i prezime i ono za šta navijate, a ako ne čitate knjige i ne mijenjate se, onda ste magarac", kazao je Vučić.

Na sličan je način prokomentirao i ocjene da on radi na uspostavi projekta pod nazivom "srpski svet" te da, stoga, pokušava uvući sve države Zapadnog Balkana u interesnu sferu Srbije.

"Ja nikada nisam izgovorio sintagmu 'srpski svet'. Za mene je važno da razvijamo našu ekonomiju", kazao je Vučić ustvrdivši da je njegov cilj da i BiH bude ekonomski što jača zemlja, jer će, u protivnom, svi Srbi iz te zemlje doći živjeti u Srbiju.

Odbacio je tvrdnje da Srbija stalnom potporom Republici Srpskoj zapravo radi na pokušaju podjele BiH, kazavši kako nije istina da danas neko priča o cijepanjima i stvaranju novih država na Balkanu iako je upravo to politika na kojoj insistira sadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji otvoreno zagovara otcjepljenje RS od BiH i njezino ujedinjenje sa Srbijom.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...