POJAČANE POLICIJSKE PATROLE NA ULICAMA GLAVNOG GRADA BiH: Evo kako će biti za 8. mart

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirano je 550 novooboljelih osoba od koronavirusa, dok se u istom periodu od infekcije ovim virusom oporavilo 366 osoba.

  • Vijesti

  • 06. Mar. 2021  06. Mar. 2021

  • 1

Posljednjih dana u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, raste broj oboljelih od Covida-19, a propisane epidemiološke mjere poštuje veći dio građana.

U odnosu na radne dane, kada je teško kontrolisati gužve u javnom prijevozu i marketima, danas je ekipa Anadolije zabilježila nešto manje ljudi. Uglavnom, na ulicama glavnog bh. grada građani su nosili maske, a bilo je i nekoliko policijskih patrola koje prate poštivanje donesenih mjera.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo donijela je prije nekoliko dana naredbu kojom se naređuje javnim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa da se izolacija za potvrđene Covid-19 pozitivne osobe i nepotvrđene osobe, odnosno članove istog domaćinstva, odredi izolacija u obaveznom trajanju od 14 dana. Time je izolacija s dosadašnjih 10 produžena na 14 dana.

Svim tržnim centrima, trgovinama namalo i naveliko, ugostiteljima, hotelijerima i drugim uslužnim djelatnostima naređeno je obavezno angažovanje Covid-redara koji će biti zaduženi za nadzor provođenja svih epidemioloških mjera.

Ustanove poput kina, pozorišta i muzeja dužne su da na ulaze u objekte postave obavještenja o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu u odnosu na njegovu površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno sedam metara kvadratnih te da ukupan broj ne prelazi 30 osoba, piše "Oslobođenje".

Najavljeni pojačani nadzori bit će nastavljeni i tokom narednih dana, uz podsjećanje da će u ponedjeljak, 8. marta, inspektori kontrole poštivanja higijensko-epidemioloških mjera usmjeriti na eventualno organizovano obilježavanje Međunarodnog dana žena.

Javnim prijevoznicima naređeno je čišćenje i dezinfekcija vozila dva puta dnevno te provjetravanje između vožnji, kao i postavljanje Covid-redara u vozilima s ciljem osiguranja pridržavanja mjera.

Također se naređuje i povećanje broja testiranja za radnike u zdravstvu, kao i radnike u školstvu koji poslove realizuju u prostorijama škole, putem Covid-19 antigen rapid testa.

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirano je 550 novooboljelih osoba od koronavirusa, dok se u istom periodu od infekcije ovim virusom oporavilo 366 osoba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...