NOVI MOMENTI: SZO protiv uvođenja „pasoša vakcinacije“

SZO je ranije navela da je još uvijek nepoznato koliko traje imunitet poslije primjene odobrenih vakcina protiv covida-19 i da se ti podaci i dalje prikupljaju.

  • Svijet

  • 08. Mar. 2021  

  • 1

Takozvani "vakcina pasoši" ne bi trebalo da se uvode iz više razloga, uključujući i činjenicu da vakcine protiv koronavirusa nisu podjednako dostupne svima u svijetu, izjavio je viši zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije.

On je na konferenciji za novinare rekao da Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda ne preporučuje upotrebe ertifikata o vakcinama kao uslova za putovanje, što traže pojedine zemlje, rekao je viši zvaničnik SZO za hitne slučajeve Michael Ryan.

„Vakcinacija jednostavno nije dostupna cijelom svijetu i sigurno nije dostupna na pravičnoj osnovi“, rekao je Ryan i dodao da treba razmotriti i realne i etičke razloge.

SZO je ranije navela da je još uvijek nepoznato koliko traje imunitet poslije primjene odobrenih vakcina protiv covida-19 i da se ti podaci i dalje prikupljaju.

Ryan je rekao i da bi uvođenje pasoša vakcinacije bilo nepravedno prema ljudima koji se iz određenih razloga ne mogu vakcinisati i da bi se na taj način „nejednakost i nepravičnost“ uveli u sistem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...