SUDIJA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA POTOPIO ČOVIĆEVE LAĐE: "Nemoguća implementacija presuda međunarodnih i domaćih sudova bez izmjene Ustava BiH"

Nemoguće je implementirati presude međunarodnih i domaćih sudova bez reforme Ustava, kazao je u razgovoru za N1, Faris Vehabović sudija Evropskog suda za ljudska prava podsjetivši uz ostalo na presudu u predmetu Azre Zornić gdje se jasno navode izmjene Ustava.

  • Mini market

  • 08. Mar. 2021  

  • 15

Evropski sud za ljudska prava donio je nekoliko presuda kojima je potvrđeno da Bosna i Hercegovina krši prava svojih građana po etničkom i teritorijalnom kriteriju. U slučaju Sejdić-Finci, potvrđena je diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina. Azra Zornić se žalila jer joj se ne dopustilo kandidovanje bez nacionalnog izjašnjavanja, Ilijaz Pilav iz Srebrenice BiH tužio je BiH jer se kao osoba nastanjena u ovoj općini ne može kandidirati za člana državnog vrha. Samir Šlaku iz Sarajeva također je tužio BiH kao pripadnik nacionalne manjine, a Evropski sud za ljudska prava potvrdio je i diksriminaciju Svetozara Pudarića koji se nije mogao kandidirati za člana Predsjedništva kao Srbin iz Federacije BiH.

Vehabović podsjeća da su presude Evropskog suda starije od presuda Ustavnog sud BiH, odnosno da bi rješenjem evropskih presuda bilo riješeno i pitanje Ljubić, ali i presude, po apelaciji Željka Komšića.

Zanimljivo da je ova odlua donesena 2015. godine, nije izazvala naročitu pažnju javnosti u BiH, iako je Ustavni sud potvrdio kako su ustavne odredbe entiteta Federacija BiH prema kojima predsjednici i potpredsjednici moraju biti iz reda konstitutivnih naroda, predstavljaju kršenje Ustava BiH i Evropske konvencije u odnosu na pripadnike tzv. Ostalih. No za razliku od odluke po apeleciji Bože Ljubića, sporne odredbe nisu ukinute, već je navedeno da vlasti moraju da otklone taj nedostatak kada se bude sprovela presuda Sejdić i Finci.

U međuvremenu razgovori se nastavljaju, a Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, je i na posljednjoj konferenciji za novinare ponovio kako će postojeći Ustav biti temelj za pregovore, za promjene nema političke volje.

Nekoliko je modela koji su ranije predloženi. Jedan od njih podrazumijeva Federaciju kao jedinstveno izborno područje sa dva člana predsjedništva iz tzv. tri virtualne jedinice koje će vrijediti samo taj dan.

U odnosu na HDZ-ov prijedlog koji je insistirao na izboru bošnjačkog člana iz većinski bošnjačkih i mješovitog područja, odnosno hrvatskog člana iz većinski hrvatskog i mješovitog područja, u SDA su bili mišljenja kako se ne može govoriti izboru hrvatskog i bošnjačkog člana, barem ne kroz izmjene zakona jer bi to ponovno značilo rušenje presude Sejdić i Finci.

No veći problem je u izboru delegata u Dom naroda PFBIH jer u HDZ-u insistiraju da se na partitet koji postoji primjeni proporcionalna zastupljenost u odnosu na izbor delegata, što je većina stranaka u Federaciji odbacila.

Ovo bi u konačnici pretpostavilo da najveći broj Hrvata bude izabran iz područja gdje hrvatsko stanovništvo čini većinu, odnosno gdje je HDZ dominantna stranka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...